Grupa radioamatera članova E7 Svxlink tima je donirala opremu ARAuBiH, kako bi se unaprijedila Svxlink mreža u E7.

DL4KAC/E74JU - Jasmin Kenjar je donirao:

  • miniPC Bannana Pi + Interface (za Cazin)
  • Motorola GM-1200, miniPC + SD kartica 8GB (za Teslić)
  • Motorola GM-1200 (za Tešanj)

YU1DZ - Abud Džandžanović je donirao:

  • 7 kom. antena za 70 cm BIG-J, pojačanja 4,8 dBi, podešen SWR 1:1 za 434.400 MHz (2 kom. za Sarajevo i po 1 kom. za Tuzlu, Olovo, Tešanj, Teslić, 1 kom. rezerva)

E74DD/DH1AA - Dževad Durgutović je donirao:

  • 2 kom. Motorola GM-1200 (za Sarajevo)
  • Motorola GM-1200, miniPC Banana Pi, SD kartica 16 GB, USB zvučna kartica (za Tuzlu)
  • Motorola GM-1200, miniPC Raspberry Pi, SD kartica 8 GB, USB zvučna kartica (za Olovo)
  • USB zvučna kartica 
  • transceiver modul Dorji DRA818U
  • miniPC Raspberry Pi, SD kartica 8 GB, USB zvučna kartica (za Tešanj)

Zahvaljujući ovoj vrijednoj donaciji, u mrežu će biti uvezano još nekoliko gradova u E7, a popraviće se i kvalitet već postojeće mreže.

 

Odluku o imenovanju vođe projekta "E7 SVXLINK tim" možete pročitati ovdje.

U kancelariju ARAuBiH je pristigao određen broj QSL karata i diploma za radioamatere koji nisu naši članovi. Spisak znakova možete pogledati ovdje.

 

Kažu da j.. vlast koja ne mijenja. Tako se i mi odlučismo na veliki iskorak prema našoj zajednici. Pa kako kažu, radi onaj koji hoće, tako i mi htjedosmo mnogo toga da uradimo na repetitoru R3 Vlašić. Napravismo mali plan da vratimo starog ICOM-a sa novim identifikatorom, da skinemo SUBton, kako bi se više ljudi moglo aktivirati. Kao što i bude nas tri drugara Fazla, Samim i ja sabrasmo opremu, odlučismo da krenemo put Paljenika. Naravno meza, piće, užina sve u torbi zajedno sa punim autom opreme i sitnjarija. Lijepim makadamskim putem cca 1h od Galice do Paljenika, uz ugodnu priču o svemu osim politici dođosmo do doma BH Radio televizije i tu počinje šizz.

Iznesosmo opremu onako u optimizmu, podijelili se po zadacima, Fazla zamijeniti RPT, ja i Samim na platformu da provjerimo antenu. Stari Murfi nas dočeka odmah, antenu od 6m dužine obrnuo vjetar za 30-tak stepeni, duplexer je prestao sa radom momentalno po dodiru i od njega nema pomoći i sav planirani đir od 2h posla pretvara se u paniku neplanskih aktivnosti. Antenu ispravljamo pomoću referanata za "ključne" poslove na različite načine, da je koliko toliko učvrstimo do našeg sljedećeg neminovnog dolaska.

Po spoznaji za duplexer da isti guši prijemnu granu, odlučimo se za rezervu koja nam je tu, a to je odvojiti prijemnik i predajnik na dvije antene, kad i tu šizz. Antena na suprotnom kraju stuba, rezervna od paket radija posjeduje kabal koji je neispravan, iako je kruti vod i nema vidljivih oštećenja. Opet Murfi,skidamo kabal sa treće antene od super Vozelj linka, pa ga dižemo na platformu gdje je navedena rezervna i onda uz pomoć vjernih pratilaca na R3 pokušavamo naći najbolju poziciju za istu. Tu "kolegan" Fazla glumi nosač antene, a mi asistente u kabliranju oko stuba hi.

Naravno smjeha nikada dosta, već nam je mučno što je sve neplanski u haosu, te još raporti i komentari iz etera tjeraju suze na oči, ali ko posluša neki od snimaka (dodaćemo ih uskoro) bit će mu jasno.

Nekako smo doveli RPT u stanje da radi na dvije antene bez duplexera, spremni na negativne komentare i put pod noge u 21h.. po "finom makadamu sa rupama od 30-tak cm", svjesni da nas čeka ponovni dolazak. Naravno, nosimo duplexer na servis i plan potrebnih aktivnosti. A da napomenem, meza, piće i užina su se vratili živi i zdravi neiskorišteni, jer nismo imali kad da jedemo i pijemo..

Zona sumraka u periodu dvije sedmice, Fazla i Sejo Kebo znoje se da srede duplexer od raznih oksida i gluposti, ja radim na tome da govorni identifikator bude spreman do povratka na lokaciju.. gust raspored poslovnih i privatnih obaveza..

I opet nanovo, ovaj put veće vozilo, tek sada puno stvari i instrumenata, raznih matica, nosača, elektronike i šta nam padne na pamet.. Put do Paljenika pokriven prvim snijegom, mali predah za nas "mlade", malo grudvanja dok novi član ove ekipe, a inače prvi čovjek koji je nekada montirao prvi R3 E7Sejo Kebo ostaje u autu jer snijeg nije za njega..

Dolazak do objekta i prizor zaleđenog stuba i opasnosti da neko nastrada dok se malo ne otopi daju naznake Murfija... Veseli, razdragani postavljamo novi identifikator uz naravno sitne gluposti, postavljamo duplexer i bumm.. novi Murfijev ššizz... imamo intermodulaciju nastalu od duplexera i ulaznog  stepena prijemnika RPT-a koji počinje oscilovati, veselo zar ne..

Stare kosti Seje se smjestiše na stolicu da terenski  pregleda duplexer i ponovo podešavanje na licu mjesta sa instrumentom koji ko zna koliko košta i koji je iako tek sa kalibracije Fazla ponio sa nama.

Ja i drugar Samim počesmo stezanje dodatnih stega na anteni kako bismo pokušali spriječiti daljne rotacije mrcine od 6m dužine i težine cca 20kg, naravno dovodeći u pitanje sigurnost, jer sa TV antenskog sistema stalno padaju komadi leda od par stotina grama do kilograma sa visine od 30-tak metara na platformu gdje se nalazimo. Trajalo je to sve onako dugooo, dva druga stara Sejo i Fazla oznojeni nas čekaju da podijele informaciju, sve nam je ok ali prijemnik i dalje ima isti problem.

Tu smo počeli razne polemike, od onih kako neki ne mogu bez RPT-a, a nisu svjesni koliko problema ima, do kako se sve ovo treba skinuti i staviti novo, preko toga da se servis ovakvih stvari ne radi u jednom danu .. sve je to zdrava logika.. Ali gdje prestaje logika tu nastupamo mi, Sejo, Samim, Fazla i ja... osam ušiju i 20 prstiju Sejinih i mojih sa štimerom od metala (da, može se), kreni u oranje i štimaj, Fazla dodaje " gas" na duplexeru da dođemo do rezultata... Samim daje slušnu podršku i nadzire profesorski da nebi neko nešto fušerio..

Poštimasmo, vratismo, uključismo, radi, bjež'mo, ponovo u 20h, pa 1h po snijegu i makadamu do Bajre i "muzeja ćevapa", na po jednu 10tku sa pripadajućom opremom... mislim da smo zaslužili, doduše ja sam dobio "jezikovu juhu" jer se nisam ponovo javio da smo živi i zdravi..

Rezultat svi mogu čuti, RPT je ponovno u funkciji po starome, pokrivanje odlično, prijem odličan, rad bezprijekoran sa dodatkom da je dobio ženski glas identifikatora koji me stalno podsjeća na moje mjesto u bračnoj zajednici radio amatera i supruge ne-radioamatera...

Slika ima mnogo, stanice su snimale cijelo vrijeme tako da imamo sve audio zapise QSO-a, koji pokazuju kako je neko zahvalan na svemu što se čini i koji pokazuju da će uvijek biti nezadovoljnih kojima je uvijek malo koliko god se trudili..

Hvala ponovo svima koji su nam pomogli, koji su se javljali, onima koji davali sugestije i koji koriste R3.

73 de E77TK Haris

Posjeta 25.9.2016.

Posjeta 8.10.2016.

 

Poštovane kolege radioamateri,

U subotu 29.04.2017. godine na mezarju u Varešu izvršiće se poklanjanje fatihe našem kolegi i dugogodišenjem radioamateru, Ahmedu Hrustanoviću E74HA. Tog dana okupićemo se oko njegovog mezara, koji su finansirali radioamateri.

Okupljanje je ispred restorana  „Lejla“ u Podlugovima u 10:30, odakle ćemo zajedno krenuti u Vareš.

Obavještenje

Predsjednik ARAuBiH

Mesud Fazlagić, E75FM

 

Obavještavamo vas da će svečanost u povodu početka rada RK Srebrenica biti održana 25.2.2017. godine u 12 sati u prostorijama Emmaus u Potočarima. Svečanom otvaranju radio kluba i druženju radioamatera prisustvovaće predstavnici Opštinske uprave Srebrenica i predstavnici medija.

Na svečanosti će biti uručene radioamaterske licence za 30 radioamatera iz Srebrenice.

Potrebno je da se svi radioamateri i gosti koji žele prisustvovati svečanosti najave predsjedniku radio kluba Srebrenica, Emiru Hajdarbegoviću na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

Za pravna lica i pojedince koji žele donirati radioamatersku opremu, finansijska sredstva ili platiti članrinu za članstvo u ovom Udruženju, dajemo osnovne podatke o Radio klubu Srebrenica:

Radio klub Srebrenica, E73ESR

Adresa: Trg Mihajlo Bjelaković, 75430 Srebrenica

Telefon: +387 61 292 106

Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. 

Presjednik RK Srebrenica: Emir Hajdarbegović

ID: 4404101390002

Račun: 1415 4553 2000 8058, otvoren kod BBI banke Sarajevo, PJ Bratunac

Broj Rješenja o registraciji: UP09-07-1-1241/16, Ministarstvo Pravde BiH

 

Dotrajala oprema instalirana na repetitoru R3 Vlašić ipak nije uspjela izdržati, tako da je nakon kratkotrajnog perioda solidnog rada, repetitor R3 Vlašić opet zašutio. Ovaj put je izdao stari Icom IC-RP1510, koji nije mogao podnijeti povećanu aktivnost u proteklih petnaestak dana. Obzirom da je lijepo vrijeme pružilo vjerovatno jednu od posljednjih šansi da se nešto učini prije nego što led u potpunosti zarobi objekat na Vlašiću, ekipa u sastavu Sejo, Haris E77TK i Samim E74KS je u petak ponovo izašla na vrh Paljenik.

Zadatak je bio da se privremeno postavi savremeni Mototrbo repetitor Motorola DR 3000, koji je na korištenje ustupila kompanija Elzas i naš Fazla, kako bi se R3 mogao koristiti tokom zime i kako bi se dobilo dovoljno vremena za konačno rješavanje problema opremanja ovog repetitora.

I opet, kao i za vrijeme prethodne dvije posjete, planirani posao od 30-ak minuta do sat vremena (isključi jedan, uključi drugi uređaj) se razvukao do u noć. Ovo nije ni čudo, jer nakon gotovo dvije decenije od instaliranja opreme, praktično svaki dio koji se dodirne je odmah potrebno i zamijeniti. Sada je to bio slučaj sa kablom od ormara do antene na platformi, pošto je mjerenje pokazalo da do antene dolazi jedva oko 2-3W. Ništa čudno, obzirom da je kabl bio sastavljen iz tri dijela, a svi spojevi su bili dosta korodirali od vlage. Radi toga je postavljen rezervni kabl, čime se situacija malo poboljšala, jer i dalje je gušenje u duplekseru jako veliko, a tu teško da se može bilo šta poboljšati i jedino što je preostalo je njegova zamjena.

Uglavnom, možemo se samo nadati da će R3 uspješno "prezimiti", a tek nakon toga treba vidjeti šta i kako dalje, ako se na ovaj izuzetni objekat ozbiljno računa. Par slika aktivnosti sa Vlašića je i ovaj put u galeriji.

73 de E74KS

Posjeta 28.10.2016.

Mole se radioamateri da izbjegavaju korištenje frekvencije 7.060 MHz, kako bi omogućili rad mreže za podršku pri pružanju pomoći području pogođenom zemljotresom u Italiji.

Kontakt

ARAuBIH
Derviša Numića 6
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Sekretar/Kancelarija:
+387 (0)62 196 322

Banka

Brojevi računa:
Uplate iz BiH:
101 101 00732093 31
Uplate iz inostranstva:
IBAN: BA39 1011 0100 7320 9331
SWIFT:  PBSCBA22