Uvaženi prijatelji Radio kluba Srebrenica,

Ovim putem obavještavamo sve radioamatere iz Bosne i Hercegovine da će nosioc ovogodišnjeg specijalnog pozivnog znaka za "Marš mira 2018" i "Komemorativni skup 11. jula 2018. godine" biti Radio klub Srebrenica (E71ESR).

Specijalni pozivni znak (E723ESR) odobren je od Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine i koristit će se za obilježavanje 23. godišnjice genocida u Srebrenici ("Marš mira 2018" i "Komemorativni skup 11. jula 2018. godine"), a trajat će od 01. do 30. jula 2018. godine.

Ideja ovog projekta koji nosi naziv "Sjećanje na Srebrenicu" je da svakom pojedincu radioamateru ili grupi radioamatera iz bilo kojeg mjesta u Bosni i Hercegovini može biti dodjeljeno korištenje specijalnog pozivnog znaka E723ESR koji će se koristiti u ime Srebrenice i u lično ime pojednica i/ili kluba, pod uslovom da grupa ili pojedinac se pod OBAVEZNO prijave na email adresu Radio kluba Srebrenica (Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.), kako bi dobili odobrenje za rad i eventualno usklađivanje termina rada i korištenja banda.

Aktivnosti koje će se provoditi pod pozivnim znakom E723ESR su:

 • KT aktivnosti iz Nezuka (opština Sapna) i KT aktivnosti iz Srebrenice (kancelarija Radio kluba Srebrenica);
 • Direktna komunikacija kroz mobilne Hotspot-ove;
 • Direktna komunikacija kroz mobilne DMR-ove;
 • Repetitorska komunikacija;
 • Simpleksna komunikacija;
 • EchoLink čvorovi

Uslov za učešće u ovoj aktivnosti i sticanje prava na korištenje specijalnog pozivnog znaka E723ESR je OBAVEZNA prijava na mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili na broj telefona +387 61 292 106 (Emir Hajdarbegović, predsjednik Radio kluba Srebrenica), te dostavljanje QSO log-a nakon završenih aktivnosti trajanja specijalnog znaka.

Učesnici "Marša mira" treba da imaju sa sobom ručne radio stanice 70 cm, sa najmanjom snagom, jer će u samoj koloni postojati CROSS BAND repetitor, tako da će sa 70 cm biti u prijemu i predaji, a izlazit će na 2 m i 70 W.

Svi oni koji ne budu uredno evidentirani, a budu radili u ime znaka E723ESR, smatrat će se nevalidnim učesnicima ove aktivnosti.

Do 01. jula 2018. godine Radio klub Srebrenica će sačiniti spisak prijavljenih i validnih učesnika, kao i program aktivnosti "Sjećanja na Srebrenicu", odnosno frekventni opseg, te ga dostaviti na objavljivanje na službenoj stranici Asocijacije radioamatera u Bosni i Hercegovini i drugim relevantnim medijima u BiH.

Svaki učesnik pješačkog pohoda "Marš mira 2018" prolazi "putem spasa" kojim su u julu 1995. godine koračali srebreničani tražeći slobodnu teritoriju kako bi spasili svoje živote. Mnogi od njih su na tom putu poginuli, mnogi su izgubili svoje očeve, majke, braću, sestre ili druge članove svojih familija.

1995. godine su mnogi prepustili sudbinu srebreničana užasnim događajima o kojima danas svjedočimo učešćem u "Maršu mira", s toga molimo sve one radioamatere koji imaju vremena i imaju neophodnu radio opremu za rad, da prihvate ovaj poziv i svojim učešćem daju doprinos sjećanju na žrtve genocida u Srebrenici.

Nakon završene aktivnosti "Sjećanje na Srebrenicu", Radio klub Srebrenica će sačiniti i objaviti spisak ostvarenih QSO veza u ime Radio kluba Srebrenica, a onima koji ostvare najviše QSO će biti dodjeljene zahvalnice.

Projekat "Sjećanje na Srebrenicu" koji provodi Radio klub Srebrenica nema finansijsku podršku, budžet ili sticanje bilo kakve finansijske ili druge koristi tokom trajanja aktivnosti, osim ostvarivanja što većeg broja QSO veza sa drugim radioamaterima. 

 

Predsjednik Organizacionog odbora

Zamjenik načelnika opštine Srebrenica

Nermin Alivuković

Predsjednik Radio kluba Srebrenica

 

Emir Hajdarbegović

 

Poziv

Šesti april je Dan Grada Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine. Pridružujući se obilježavanju ovog značajnog datuma iz antifašističke povjesti grada čije ime nosi, Radioklub “Sarajevo“ organizira radioamatersko takmičenje pod nazivom “Šesti april“. Propozicije možete pogledati na : http://e74alm.ba/takmicenje-6-april/.

Nadamo se da ćete uzeti aktivno učešće .

73 GL
Adi/E75A

Sredinom decembra počela je obuka za operatore CEPT 2 klase u Radio klubu Vogošća E71EGV. Naime, Radio klub Vogošća je prije godinu dana reaktiviran, te su sa aktivnim radom počeli krajem ove godine. 

U Radio klubu Vogošća uveliko se radi na obuci operatora za CEPT 2  klasu, koja se odvija dva puta sedmično u sali za sastanke kulturno sportskog centra Vogošća “Amel Bečković". Upravni odbor Radio kluba Vogošća angažovano radi na dobijanju prostorija za radio klub, a dosadašnja saradnja sa Općinom Vogošća se pokazala kao uspješna i do proljeća se nadamo da ćemo iste dobiti, te u njima krenuti sa obukom za CEPT 1 i CEPT 2 klase. 

Savez Izvidaca opcine Zenica je u saradnji sa radio klubom “Zenica” organizovao je 21-22.10 2017 godine aktivnost u vezi Medunarodnog susreta skauta, putem radio stanice i interneta (JOTA-JOTI). Za ovu priliku radio klub “Zenica” angažovao je svoje resurse (radio stanica, antena i sl.), da bi se što bolje prezentirali Izvidaci opcine Zenica u svijetu putem radio talasa. U toku razgovora sa izvidacima razmjenjuju se informacije o novim idejama, novim projektima u sklopu izvidackog pokreta koji je aktivan u našoj zemlji. Cilj je da privucemo nove i mlade amaterske radio-operatore u naš predivan hobi. Živimo u svijetu gde se komunikacija digitalizuje na nacin na koji gotovo ne možemo da pratimo. U ovakvim vremenima važno je ubijediti ljude o znacaju našeg hobija. Zajedno sa ostalim mladima širom svijeta, možemo napraviti razliku i dati svoj hobi buducnosti koju zaslužuje! U sklopu ove aktivnosti omoguceno je i pracenje medunarodne svemirske stanice (International Space Station ARISS), gdje je signal sa svemirske stanice slušan direktno, a kontakt sa svemirskom stanicom iz Italije smo pratili preko streaming videa koji je bio dostupan na: https://ariss.batc.tv/hamtv/. 

Uporedo sa ovom aktivnošcu testirali smo i stanicu FT840 od E77MM, zajedno sa antenskim tjunerom AT-130 koja se pokazala odlicno. 

U realizaciji ovog projekta iz radio kluba ucestvovali su: Drino Harun E71HD, Omerdic Almir, Jaganjac Semir E74JS, Bonic Mario E77MM, Maglic Haris E77TK, Kuljic Milan E73KM, Bonic Zdravko E77BZ. U goste su nam navratili Makivic Luka E74W i Naila E72MN 

Slike su u našoj galeriji. a video na youtube 1 i youtube 2

E73KM / E770EZC,E770BAB

Danas je prvi dan tradicionalnog HAM RADIO sajma u Firedrichshafenu. I ove godine ARAuBIH se predstavlja sa svojim štandom na kome su naši odani članovi.

73, E75MM

Već duži niz godina BH radioamateri organizuju 1.3. prvomartovski sked sapočetkom u 20.00. Ovo je 6.po redu sked i svake godine ima veći broj učesnika. Svi radioamateri korisnici eholinka i eholink čvorova mogu da se uključe. Pripremljena je i specijalna e-QSL karta za sve učesnike. Pozivamo vas da uzmete učešća u ovo skedu.

Organizacija skeda:

Radioamateri Mostara Konjica Sarajeva Srebrenice Tuzle Doboja Vogošće

73

U nedjelju 3. decembra 2017.godine članovi Radio  kluba  „TUZLA“ Tuzla  uključili su se u obilježavanje Međunarodnog dana  osoba  sa  invaliditetom radeći veze na radioamaterskim  opsezima. U našem Radio klubu ima nekoliko aktivnih članova - osoba sa oštećenim vidom, a najaktivni ji je Suvad Zahirović koji je ovom prilikom radio na klupskoj stanici sa pozivnim znakom  E71AVW,  lokacija  Kojšino  17. U ovu aktivnost IARU (Međunarodne asocijacije radioamatera) naš Radio klub je uključen već nekoliko godina. https://www.iaru-r1.org/index.php/ipha-news  I pored loših uređaja koji su „predratni“ i bez antenskog stuba koji nam je demontiran radi izgradnje 3. Panonskog jezera, uradili smo određeni broj veza, a što je najvažnije učestvovali smo u navedenim aktivnostima. Primorani smo da radimo na agregat  jer već nekoliko godina nam je isključeno napajenje električnom energijom. 

Srdačan pozdrav čitaocima i 73 radioamaterima.

Radio E7 kamp po prvi puta je održan na Boračkom jezeru kod Konjica od 8.7. do 16.7. 2017. Predsjednik Radio kluba Sarajevo je ovlastio Seju E74NL, zbog dosadašnjeg iskustva u organizaciji ovakvih aktivnosti "Kamp 2001", da pripremi i organizuje Radio kamp.

Takođe su organizovane i aktivnosti za koje je pripremljena i specijalna diploma.

Radio kamp je 8.7.2017. otvorio E71E Emin, predsjednik kluba E74ALM, koji je ujedno i obezbijedio opremu za ARG. Otvaranju je prisustovalo oko tridesetak radioamatera. Radio kamp je urađen sa ličnim finansijskim sredstvima-to jest svaki učesnik je plaćao sve svoje troškove.

Za boravak u kampu su postavljeni operatori koji imaju iskustva, opremu i slobodno vrijeme:

 • E75SA-Azem
 • E73ADM-Admir
 • E75ZJ-Zuhdija

Na što pristupačniji način uzrastu i ostalim sposobnostima onih koji su u tom periodu boravili u Kampu prezentirane su razne teme iz oblasti radioamaterizma. 100 učesnika kampa je prošlo kroz ova predavanja i praktični rad.

Pregled obrađenih tema:

 1. Istorijat radioamaterskog pokreta u svijetu i u BiH
 2. Pravilnik radioamaterizma ,Hamspirit
 3. Zaštita od neželjenih dejstava (strujni udar, grom i dr.)
 4. Konstruktorstvo
 5. Amaterska radio goniometrija (ARG)
 6. Operatorstvo, teoretski i praktično:
  • rad sa kratkotalasnim uređajima
  • rad sa UHF i VHF uređajima
  • Digitalne komunikacije (HF i UHF), Paket radio, BPSK, SSTV i dr.
 7.  Antene i antenski sistemi
  • proračun antena
  • kratkotalasne antene
  • UHF/VHF antene
  • Prilagođavanje antena (SWR metar, antenski tjuneri, baloni i dr.)
 8. RMZO i saradnja radioamatera sa drugim Organima, Organizacijama, Udruženjima,
 9. Službama u slučaju bilo koje opasnosti po stanovništvo i imovinu
 10. Održavanje radioamaterskih veza (rađeno teoretski i praktično uz korištenje
 11. simpleksnih frekvencija da bi uključili što veći broj zainteresovanih u obuku)
 12. Održavanje veza za diplomu „E7 radio kamp Boračko jezero 2017“

Odziv zainteresovanih je bio veći od  našeg očekivanja jer kamp nije organizovan prvenstveno, 100%-tno, kao radio kamp jer su polaznici imali u toku boravka razne radionice, predavanja i pokazne vježbe koje su im takođe uspješno prezentirali pripadnici FUCZ, Crvenog križa i drugih Udruženja i službi. Našem dijelu prezentacije i obuke su na određen način pristupili svi posjetioci kampa jer je tehnika bila postavljena i neprekidno radila u restoranu kampa što je privlačilo pozornost svih zainteresovanih tako da smo neprekidno pružali informacije i odgovore na postavljena pitanja i kroz praktičan rad prezentirali radioamaterski hobi bez obzira na planirana i održana predavanja i obuku po gore navedenim temama.

Imali smo pokaz saradnje sa hitnom službom kod nerežiranog slučaja, sasvim slučajan događaj, radilo se o lomu ruke, alarmiranjem hitne službe u kampu pružena je prva pomoć povrijeđenoj i uz pomoć radioamatera iz Jablanice izvršili smo praćenje pacijenta do prijema u Hitnu pomoć Konjic. Zahvalnost na saradnji izražavamo ovim putem našem E78ES Emiru iz Jablanice koji je reagovao kao pravi radioamater i pružio nam saradnju. Takođe se zahvaljujemo E75ZJ Zuhdiji iz Konjica na saradnji i logističkoj podršci!

Zahvaljujemo se svima na podršci a posebno Radioamaterim a iz Doboj-jug,Tešanj,Brčko,Srebrenik,Ilijaš Banovići koji su shvatili prednost direktnog prezentovanja .

U Radio kampu su stalno boravili članovi kluba:

 • E75SA Azem iz Olova
 • E73ADM Admir iz Sarajeva
 • E75ZJ Zuhdija iz Konjica

Po potrebi:

 • E75AJ Aldin Jablanica
 • E74NL Sejo Mostar

Iskustva od velike vrijednosti za opstanak Ham radija koja smo stekli boraveći u kampu  rado ćemo predstaviti na nekom okruglom stolu,seminaru ili klubskom druženju.

 

73,

Prvi radio kamp tim

 

Kontakt

ARAuBIH
Derviša Numića 6
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (0)33 722-245
Fax: +387 (0)33 722-242
Pon./Sri./Pet. 10 - 14 h

Internet

E-mail:
kancelarija@arabih.net
office@arabih.net
E-mail za slanje priloga:
ham.radio.news@etf.unsa.ba
Skype:
ARABiH-kancelarija
Facebook:
ARAuBIH

Banka

Brojevi računa:
Uplate iz BiH:
3389002206120771
Uplate iz inostranstva:
BA39 3389002206120771
SWIFT: UNCRBA22