Dana 5.2.2017. godine sa početkom u 20 sati će se na Echolink čvorovima E74NL-R, E71ETF-R, E74KS-L i E74NL-L, na repetitoru R2a, te na simpleks kanalu S9 (područje Ilidže) održati SKED na temu "Prenos slike i fajlova preko radio uređaja - primjena u RMZO". SKED vodi Samim E74KS. Kako bi SKED mogao započeti u najavljeno vrijeme, mole se svi zainteresirani da se prijave 15 minuta ranije.

Radi lakšeg praćenja teme, zainteresiranima se preporučuje da instaliraju sljedeće aplikacije:

Instaliranje aplikacija na PC računaru je standardno, kao i aplikacija sa Google Play. Što se tiče AndFlMsg, kada se downloadira apk fajl, potrebno je pokrenuti instalaciju klikom na ovaj fajl  (može se desiti da će na mobilnom uređaju trebati omogućiti instaliranje aplikacija iz ostalih izvora).

73 de E74KS 

 

 

U organizaciji radio klubova i pojedinaca koji koriste Echolink i repetitore, te simpleks kanale koji su povezani na Echolink mrežu, a povodom vremenskih neprilika na području BiH, organizovana je RMZO mreža - SKED koji traje od objave metoalarma. Tokom pomenutih SKED-ova, a po završetku oficijalnog dijela, razgovaralo se o mnogim temama vezanim za radioamaterizam i njegov razvoj na području E7. Veliki broj (oko 50) operatora iz svih krajeva BiH se javio preko nekog od uvezanih Echolink čvorova, a mnogo operatora se javilo radio uređajima preko repetitora R2A. Tokom ovih aktivnosti, javljalo se i nekoliko operatora iz 9A, 4O, YU, DL, N6, VK  i drugih zemalja. Pohvalili su aktivnosti i veliki broj učesnika, te izrazili želju da se ovakve aktivnosti nastave u skorije vrijeme.

U želji da realizujemo ovu ideju, osmislili smo koncept tematskog SKED-a, koji bi se održavao jedanput sedmično.

Svaki radio klub, koji želi i ima mogućnost da vodi SKED, može predložiti termin i temu SKED-a. Teme trebaju biti vezane za radioamaterizam i radioamaterske tehnike (radio tehnika, digitalne vrste komunikacija i slično), te unapređenje radioamaterzima kao hobija. Tema SKED-a mogu biti i aktuelne aktivnosti iz radioklubova. U SKED je potrebno je uključiti što više mladih operatora. Pri odabiru tema se podržavaju svi vidovi radiamaterizma, bez preferiranja određene vrste aktivnosti.

Teme i prijave za vođenje SKED-a se mogu slati na email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., nakon čega će biti objavljeni termini SKED-a, sa listom tema.

73,

E74NL, E73CRK 

 

Povodom obilježavanja 70 godina od osnivanja i djelovanja Radio kluba, pozivamo vas na svečanu skupštinu, koja će se održati u subotu 22.10.2016. godine, sa početkom u 12 sati, u prostorijama kluba, ulica Dajanli Ibrahimbega 1, Sarajevo.

Pozivnica

Članak možete pročitati na linku.

Dana 29.1.2017. godine sa početkom u 20 sati će se na Echolink čvorovima E74NL-R, E71ETF-R, E74KS-L i E74NL-L, na repetitoru R2a, te na simpleks kanalu S9 (područje Ilidže) održati SKED na temu "Upotreba mini PC na Echolink čvorovima, konfiguracija routera, informacije o Linux verziji Echolinka". SKED vodi Dževad DH1AA/E74DD.

73 de E73CRK

O učešću radioamatera Zenice u JOTA 2016 možete pročitati ovdje.

Članak o E703QLA je objavljen u Kakanjskim novinama.

 

U Potočarima – Srebrenica, 09.06.2016. godine, je održano polaganje za radioamatersku licencu. Ispitu je pristupilo 35 osoba, uglavnom učenici OŠ iz Potočara i uposlenici opštine Srebrenica.

Asocijacija radioamatera u BiH, odnosno njena članica E73ESP iz Stjepan Polja – Gračanica, u Srebrenici su prisutni sa radom pod specijalnim znakom E7(17,18,19,20)S u vrijeme memorijalnih obilježavanja 11.jula svake godine.

Ove godine u februaru je pokrenut projekat edukacije mladih za polaganje radioamaterskih klasa. Projekat je inicirao E74DNO, odnosno Habib Džananović iz Gračanice uz podršku: Međunarodnog foruma solidarnosti – EMMAUS Doboj Istok, Centra za razvoj civilnog društva u BiH iz Doboja,Opštine Srebrenica i ARAuBiH iz Sarajeva.

Od 28. februara 2016. godine je pokrenuta obuka u prostorijama Kampa za mlade EMMAUS Potočari, koja je trajala do juna ove godine. Posebno smo ponosni što je 15-tak učenika završilo obuku iz telegrafije.

Zahvaljujemo se EMMAUS osoblju iz njihovog Kampa u Potočara na potpunoj logistici: spavanje, hrana, prostori za obuku i PPS. Za uposlenike opštine obuka je održavana u opštinskoj Sali Srebrenica.

RAK BiH je sertificirao ispitnu komisiju: Sead Čeljo - predsjednik, Rasmin Čolak – član i Habib Džananović – član. Ispitna komisija je uspješno organizovala polaganje radioamaterskog ispita. Ispitu je prisustvovao i predsjednik ARAuBiH, Mesud Fazlagić.

 

Kontakt

ARAuBIH
Derviša Numića 6
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Sekretar/Kancelarija:
+387 (0)62 196 322

Banka

Brojevi računa:
Uplate iz BiH:
101 101 00732093 31
Uplate iz inostranstva:
IBAN: BA39 1011 0100 7320 9331
SWIFT:  PBSCBA22