U organizaciji radio klubova i pojedinaca koji koriste Echolink i repetitore, te simpleks kanale koji su povezani na Echolink mrežu, a povodom vremenskih neprilika na području BiH, organizovana je RMZO mreža - SKED koji traje od objave metoalarma. Tokom pomenutih SKED-ova, a po završetku oficijalnog dijela, razgovaralo se o mnogim temama vezanim za radioamaterizam i njegov razvoj na području E7. Veliki broj (oko 50) operatora iz svih krajeva BiH se javio preko nekog od uvezanih Echolink čvorova, a mnogo operatora se javilo radio uređajima preko repetitora R2A. Tokom ovih aktivnosti, javljalo se i nekoliko operatora iz 9A, 4O, YU, DL, N6, VK  i drugih zemalja. Pohvalili su aktivnosti i veliki broj učesnika, te izrazili želju da se ovakve aktivnosti nastave u skorije vrijeme.

U želji da realizujemo ovu ideju, osmislili smo koncept tematskog SKED-a, koji bi se održavao jedanput sedmično.

Svaki radio klub, koji želi i ima mogućnost da vodi SKED, može predložiti termin i temu SKED-a. Teme trebaju biti vezane za radioamaterizam i radioamaterske tehnike (radio tehnika, digitalne vrste komunikacija i slično), te unapređenje radioamaterzima kao hobija. Tema SKED-a mogu biti i aktuelne aktivnosti iz radioklubova. U SKED je potrebno je uključiti što više mladih operatora. Pri odabiru tema se podržavaju svi vidovi radiamaterizma, bez preferiranja određene vrste aktivnosti.

Teme i prijave za vođenje SKED-a se mogu slati na email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., nakon čega će biti objavljeni termini SKED-a, sa listom tema.

73,

E74NL, E73CRK 

 

Povodom obilježavanja 70 godina od osnivanja i djelovanja Radio kluba, pozivamo vas na svečanu skupštinu, koja će se održati u subotu 22.10.2016. godine, sa početkom u 12 sati, u prostorijama kluba, ulica Dajanli Ibrahimbega 1, Sarajevo.

Pozivnica

Članak možete pročitati na linku.

U Radio klubu ETF je održan ispit za radioamatere operatore klase CEPT 1 i CEPT 2. Za ispit se prijavilo 56 kandidata (6 kandidata za CEPT 1 i 50 kandidata za CEPT 2), koji su prethodno prošli obuku u organizaciji Radio kluba ETF. Više informacija o ispitu, kao i slike sa ispita možete pogledati ovdje. Čestitamo novim operatorima i nadamo se da ćemo ih često susretati na radioamaterskim frekvencijama!

 

73 de E74KS

O učešću radioamatera Zenice u JOTA 2016 možete pročitati ovdje.

Članak o E703QLA je objavljen u Kakanjskim novinama.

 

U Potočarima – Srebrenica, 09.06.2016. godine, je održano polaganje za radioamatersku licencu. Ispitu je pristupilo 35 osoba, uglavnom učenici OŠ iz Potočara i uposlenici opštine Srebrenica.

Asocijacija radioamatera u BiH, odnosno njena članica E73ESP iz Stjepan Polja – Gračanica, u Srebrenici su prisutni sa radom pod specijalnim znakom E7(17,18,19,20)S u vrijeme memorijalnih obilježavanja 11.jula svake godine.

Ove godine u februaru je pokrenut projekat edukacije mladih za polaganje radioamaterskih klasa. Projekat je inicirao E74DNO, odnosno Habib Džananović iz Gračanice uz podršku: Međunarodnog foruma solidarnosti – EMMAUS Doboj Istok, Centra za razvoj civilnog društva u BiH iz Doboja,Opštine Srebrenica i ARAuBiH iz Sarajeva.

Od 28. februara 2016. godine je pokrenuta obuka u prostorijama Kampa za mlade EMMAUS Potočari, koja je trajala do juna ove godine. Posebno smo ponosni što je 15-tak učenika završilo obuku iz telegrafije.

Zahvaljujemo se EMMAUS osoblju iz njihovog Kampa u Potočara na potpunoj logistici: spavanje, hrana, prostori za obuku i PPS. Za uposlenike opštine obuka je održavana u opštinskoj Sali Srebrenica.

RAK BiH je sertificirao ispitnu komisiju: Sead Čeljo - predsjednik, Rasmin Čolak – član i Habib Džananović – član. Ispitna komisija je uspješno organizovala polaganje radioamaterskog ispita. Ispitu je prisustvovao i predsjednik ARAuBiH, Mesud Fazlagić.

 

70 godina radioamaterizma u BiH i IARU dan radioamaterizma  

Ilidža, Hotel Hollywood, 18.04.2016. u 12:00 sati 

Pod pokroviteljstvom predsjednika predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića, radio klub Sarajevo ove godine obilježava 70 godina postojanja i organizovanog radioamaterskog djelovanja.

Za dan radioamaterizma 18. aprila 2016. godine će biti organizovana konferencija za novinare i druženje radioamatera. Pozivaju se predstavnici medija, radio klubovi i radioamateri da prisustvuju ovom događaju u ponedeljak 18.04.2016. godine hotel Hollywood Ilidža u 12:00.

Planirani kapacitet je 70 posjetitelja, molimo vas za najavu vašeg dolaska na eMail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.. Kontakt osoba je Emin Skopljak, E71E.

E70ARA

Kontakt

ARAuBIH
Derviša Numića 6
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Sekretar/Kancelarija:
+387 (0)62 196 322

Banka

Brojevi računa:
Uplate iz BiH:
3389002206120771
Uplate iz inostranstva:
BA39 3389002206120771
SWIFT: UNCRBA22