kurbanbajram

Poštovane kolege,

namjera nam je da vas u slijedećim redovima upoznamo sa tekućim razvojem nove tehnologije WPT-EV - Wireless Power Transmission for Electric Vehicles i opasnostima koje ova tehnologija nosi, ne samo za radioamatere, nego i u širem smislu, naročito za sve radiokomunikacije. Svoju veliku zabrinutost su izrazili i radio i TV emiteri kao i zemaljski fiksni i mobilni servisi.

Već duže vrijeme IARU prati razvoj ove tehnologije i sugerisala je svim releventnim svjetskim institucijama na njenu nedovoljnu razvijenost i velike opasnosti koje ona nosi gotovo za sve radiokomunikacije. Diskusije po ovom pitanju su dostigle tačku kada se polako sele i na politički nivo. Vrlo je važno da svaki radioamater bude informisan po ovom pitanju i sa razvojem ove tehnologije jer, ukoliko ona prođe sve potrebne registracijske procedure, s pravom možemo reći da može doći do ozbiljnog ugrožavanja opstanka radioamaterskog spektra.

Šta je Wireless Power Transmission for Electric Vehicles (WPT-EV)?
Radna frekvencija WPT-EV nije glavni problem za IARU niti za većinu drugih radio servisa. Ali radio frekvencija energije koja je emitovana je toliko bogata harmonicima ( i vrlo vjerovatno drugim produktima sličnim šumu ) što predstavlja realnu prijetnju za mnoge radio servise na drugim frekvencijama. Oni koji razvijaju WPT-EV sisteme generalno nisu uopšte bili voljni da predstave rezultate mjerenja koja su vršena za jačinu harmonika ali ono malo rezultata koji su predstavljeni sugeriše da su ti nivoi visoki.

Iz razloga što mnogi od ovih sistema prilagođavaju svoju radnu frekvenciju kako bi optimizirali njihovu efikasnost kao i zbog interoparatibilnosti između tipova vozila, radna frekvencija WPT-EV bi mogla biti bilo gdje u rasponu od 79 do 90 kHz. Samo po sebi je jasno da jednom umnoženo u KT spektar ovi harmonici mogu leći bilo gdje širom cijelog spektra.
Nadalje, projektovana gustoća instalacija WPT-EV sugeriše da će mnoga domaćinstva naći na udaru harmonika iz nekoliko sistema.

Općenito govoreći, razvijaju se WPT sustavi niže snage za punjenje skoro bilo kojeg
uređaj koji koristi bateriju, od mobilnih telefona do ručnih električnih alata. Ova tehnologija će ući u kuhinje sa čajnicima (kuhalima), mikserima, sokovnicima itd. koje direktno napaja ili puni WPT.

U prilogu vam prilažemo i dokument IARU u kojem su izneseni svi problemi sa konkretnim tehničkim podacima koji upućuju na opasnost od ovih nedovoljno razvijenih sistema.
Također, u prilogu je i link do ECC REPORT 289.

https://www.ecodocdb.dk/download/2fed7e3c-7543/ECC%20Report%20289.pdf

pdfIARU and Wireless Power Transmissionv for MS

pdfZAPISNIK sa PRVE SJEDNICE UPRAVNOG ODBORA ARA u BiH

 

Broj: : I-032-1/20 

Dne: 13.06.2020. god.

Z A P I S N I K
sa
PRVE SJEDNICE UPRAVNOG ODBORA ARA u BiH


Na osnovu Poziva br. I-032/20 od 9.6.2020. godine, dana 13.6.2020. godine u prostorijama Radio kluba „Stjepan Polje“ u Stjapan Polju održana je 1. sjednica novog saziva Upravnog odbora Asocijacije radio-amatera u Bosni i Hercegovini. Sjednica je započela sa radom po planu, u 11:30 sati.
Na sjednicu su pozvani svi članovi Upravnog odbora, svi članovi Nadzornog odbora, te Predsjednik Skupštine i sekretar Asocijacije
Sjednici je prisustvovalo 5 članova Upravnog odbora, i to:
1. Svetozar – Saša Lisul
2. Mensur Šakić
3. Enes Sarić
4. Željko Kovačević
5. Behad Hasić

Sjednici nisu prisustvovali članovi Upravnog odbora:
1. Almir Gadžo
2. Ševal Salkić

Svoj nedolazak su opravdali a član UO Almir Gadžo je po pojedinim pitanjima konsultovan on-line.

Zbog pandemije Covid-19 ovogodišnji HAM RADIO u Friedrichshafenu, uostalom kao i mnogi drugi radioamaterski događaji, je otkazan.

DARC je, umjesto toga, odlučio da organizuje online događaj, HAM RADIOnline, od 26. do 29. juna 2020.g. Tokom ovog perioda biće ponuđeno mnogo zanimljivih tema vezanih za naš hobi, kao što je operativna i emisiona tehnologija, odavanje počasti, talk grupe i intervjui. Za ovaj internetski dogažaj će biti zadužen Software Defined Radio Academy tim i ekipa iz "Fascination HAM RADIO". HAM RADIOnline počinje u petak, 26. juna navečer (CEST).

Nadalje, organizacijska kompanija "Messe Friedrichshafen" predstavlja virtuelni sajam na adresi:
https://www.hamradio-friedrichshafen.com/news/2020/virtual-fair-presents-novelties/  gdje će izlagaći predstaviti razne proizvode i inovacije.

HAM RADIOnline raspored emitovanja (na njemačkom jeziku) je dostupan na: https://www.hamradio-friedrichshafen.de/assets/projects/ham/pdf/virtuelle_Messe/HAMOnline_Sendeplan_aktuell.pdf

U okviru namjere obilaska klubova, članova ARAuBiH, ovih dana su se na zajedničkom druženju u Kaknju našli članovi RK Kakanj E73EKK, predsjednik ARAuBiH i kolege radioamateri sa tih prostora.

Druženje je bilo povod i za razgovor i informisanje o radu RK Kakanj. Inače, ovaj klub se odnedavno nalazi u novim prostorijama koje se nalaze u objektu nekadašnje Uprave rudnika a u kojem imaju i mogućnost korištenja i zajedničkih prostorija. Nedavno su izabrali i novo rukovodstvo kluba i u toku su aktivnosti na pripremama kursa za mlade radioamatere, obezbjeđenja sredstava za redovne aktivnosti kao i investicija u nova tehnička sredstva u klubu.

Naravno, razmatrane su aktuelnosti u ARAuBiH kao i u široj radioamaterskoj zajednici.

Članovima RK Kakanj želimo mnogo uspjeha u realizaciji predstojećih aktivnosti, čiste bandove i dobre veze!
73!

posjetarkkakanj2020

posjetarkkakanj2020 2

 

Na osnovu čl. 43 stav 1 važećeg Statuta ARA u BiH, Upravni odbor je pokrenuo incijativu za izmjene i dopune Statuta. Osnovni razlog za promjene pojedinih statutarnih odredbi je prvenstveno vezan za proceduru glasanja na  sjednicama Skupštine, jer dosadašnji način nije bio u skladu sa Statutom.
Dodatno, izvršene su i druge manje izmjene i dopune koje će omogućiti da pri radu organa upravljanja ne dolazimo u situacije u kojima, zbog nedorečenosti u odredbama Statuta, ne možemo jednoznačno donositi odluke, zaključke i sl.

Na Sjednici održanoj 13.06.'20 god.  Upravni odbor Asocijacije je usvojio Nacrt izmjenjenog i dopunjenog  Statuta,  koji se sada daje na javnu raspravu a koja će trajati do 27.07.2010. god.
Molimo Vas da se dobro upoznate sa ovom Nacrtom, po potrebi u klubovima organizujte zajedničku raspravu a Vaše sugestije i primjedbe, bilo da su pojedinačne ili klupske, pošaljite obavezno do naznačenog roka na e-mail
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. .

Vaše aktivno učešće u raspravi će doprinijeti da po 'zajedničkoj mjeri'  napravimo Prijedlog Statuta  koji će se dati na usvajanje Skupštini Asocijacije, na sjednici koja je planirana 16.08.2020. god. 
Stojimo Vam na raspolaganju u slučaju dodatnih pitanja i obrazloženja.

Nacrt Statuta možete pročitati ili preuzeti ovdje.

73!

Većina udruženja članica, koja su trebala ućestvovati na konferenciji IARU Regina 1, navela je da podržavaju prijedlog EK da se Konferencija podijeli na dva zasjedanja, pri čemu će prvi dio biti održan od 11. do 16. oktobra virtuelno (online) a drugi dio će se održati ličnim prisustvom tokom 2021.g. kako bi se načelno razmatrali budući pravci radioamaterizma, IARU i njenih udruženja članica, na principu radionica. EK će preduzeti svo neophodno planiranje za ove događaje (od kojih su neka već u toku) i kratko ću vam pisati o tome. Također radimo sa vanjskim konsultantom kako bismo razradili strukturu sastanka 2021.g. kako bismo osigurali da dobijemo prave vrijednosti i praktične rezultate našeg rada.

EK je takošer odlučila da odgodi rik za nominaciju EK 2021-2023 na datum deset sedmica prije datuma održavanja direktnog susreta naredne godine. Radovi i prilozi za taj sastank će takošer biti dostupni 10 sedmica prije.

v2

Kontakt

ARAuBIH
Derviša Numića 6
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Sekretar/Kancelarija:
+387 (0)62 196 322

Banka

Brojevi računa:
Uplate iz BiH:
101 101 00732093 31
Uplate iz inostranstva:
IBAN: BA39 1011 0100 7320 9331
SWIFT:  PBSCBA22