mostar

 

U 18.00 IZLAZAK NA KOTU 1000.m-nv Aktivan link E74NL-R-L  gdje se moze pratiti aktivnost članova rmzo-tima

e74nl 73 

Slike poplavljenog Radio kluba Zavidovići.

rmzotuzlamala

Radio klub „TUZLA“ u Tuzli već duže vrijeme održava skedove srijedom i nedjeljom u 20:00 na kanalu V36 (145.450) radi provjere dostupnosti i raspoloživosti radio operatora za slučajeve nužde. U ovim teškim danima elementarnih nepogoda aktivnost „na kanalu“ je pojačana. Amateri se redovno javljaju i dežuraju za slučaj da zatrebaju kao pomoć službama civilne zaštite.

Imali smo i jedan poziv za pomoć na V36. Našoj amaterki E72MB mali potočić se pretvorio u rijeku i poplavio kotlovnicu. Kolege amateri su odmah intervenisali i uz podršku vatrogasaca, koji su posudili pumpu, iscrpili svu vodu i omogućili da se naloži vatra.

 

U ranim jutarnim satima  Članovi Klubaradioamatera Jablanica E71ACU uspješno su navodili dva  helikoptera OS BIH iznad sela Slatine koji su djelovali do 10:30 .

U 11:15 nakon ostvarivanja kontakta sa posadom kanadera koji su doljetjeli iz R. Hrvatske i izvršili 27 izbačaja vode i jedan izbačaj iznad D. Jablanice i uputili se nazad za R. Hrvatsku u 14:07.  Kontinuiranim djelovanjem uspjeli da zaustave napredovanje jednog kraka požara prema objektu brane Hidroelektrane na Neretvi  I jednog kraka prema povratničkom naselju Slatina. Stalnim djelovanjem i prema južnom dijelu požarišta, prema naseljima Bukov pod i Mirci, požar se drži za sada pod kontrolom.
 

rkdrina

 

Pored dosadasnje aktivnosti na repetitoru R1 i echolinku E71EEE-L  clanovi RK Drina danas su svoju aktivnost pojacali dezurstvom na lokaciji Crijetez na 1300 m.n. sa ciljem pracenja radiosaobracaja i pruzanja usluga zivog repetitora prema poplavljenim podrucjima. Takodje smo u stalnom kontaktu sa kantonalnom i opcinskom CZ, Crvenim krstom i Gorskom sluzbom spasavanja. Sve informacije prosledjujemo putem FB stranice Pomoc ugrozenim gradovima. Pozdrav Enko

araubihorgHaris Maglić E77TK, Ahmed Hrustanović E74HA i Alem Raković su rano jutros otputovali sa opremom (agregat, baterije, radiouredjaji, antene) u Maglaj sa zadatkom da uspostave RMZO i stave se na raspolaganje Kriznom Štabu za vanredne situacije u ovoj općini. Centar aktivnosti će biti 3643 MHz i R3 Vlašić i RO Zavidovići. Povremeno će se uključivati i Echo link! U Operativnom Centru Ministarstva sigurnosti se uključuje i dežurni radioamater za koordinaciju aktivnosti.

rmzo052014Pozivaju se radioamateri u BiH da budu spremni za formiranje RMZO i jave se štabovima CZ u svojim lokalnim zajednicama.

Ranoranioci dežuraju i jutros su izvjestili da je stanje u mnogim djelovima BiH teško na poplavljenim površinama i  klizištima: U Maglaju su ulice poplavljene, u Zavidovićima poplavljen je radio klub. Pravovremeno je evakuisana oprema i izmještena na povoljnije lokacije. Dijelovi općine Gračanica su poplavljeni , a u Gradačcu je proglašeno vanredno stanje.

Veliki dio općine Ilidža i Istočno Sarajevo je pod vodom. U općini Vogošća je proglašeno stanje prirodne katastrofe.

Za sada Štabovi CZ ne traže pomoć od radioamatera. UO ARAuBiH  je orgnizovao dežurstvo i  u vezi je sa Centrom za informisanje Ministarstva Civilnih poslova.


7.8.2013

Od strane operativnog centra Civilne zaštite FBiH, služba CZ Općine Jablanica obavještena je o dolasku aviona za gašenje požara-kanadera iz R Hrvatske u ranim jutarnjim časovima 7.8.2013.godine. S tim u vezi preduzimaju se sve neophodne mjere kako bi se stvorili što povoljniji uslovi za neometan rad letjelica.

Kontakt

ARAuBIH
Derviša Numića 6
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (0)33 722-245
Fax: +387 (0)33 722-242
Pon./Sri./Pet. 10 - 14 h

Internet

E-mail:
kancelarija@arabih.net
office@arabih.net
E-mail za slanje priloga:
ham.radio.news@etf.unsa.ba
Skype:
ARABiH-kancelarija
Facebook:
ARAuBIH

Banka

Brojevi računa:
Uplate iz BiH:
3389002206120771
Uplate iz inostranstva:
BA39 3389002206120771
SWIFT: UNCRBA22