Lukavac gradObzirom na danasnju alarmantnu situaciju na jezeru Modrac, tj. stanje na brani na rijeci Spreci u Lukavcu, ja sam pokupio dio opreme i natovario u auto i cekam na moguci poziv za RMZO - 

Nazalost niko u nasem gradu se ne javlja da treba pomoc u radio komunikaciji?

VIDEO IZ LUKAVCA

mostar

 

U 18.00 IZLAZAK NA KOTU 1000.m-nv Aktivan link E74NL-R-L  gdje se moze pratiti aktivnost članova rmzo-tima

e74nl 73 

Slike poplavljenog Radio kluba Zavidovići.

rmzotuzlamala

Radio klub „TUZLA“ u Tuzli već duže vrijeme održava skedove srijedom i nedjeljom u 20:00 na kanalu V36 (145.450) radi provjere dostupnosti i raspoloživosti radio operatora za slučajeve nužde. U ovim teškim danima elementarnih nepogoda aktivnost „na kanalu“ je pojačana. Amateri se redovno javljaju i dežuraju za slučaj da zatrebaju kao pomoć službama civilne zaštite.

Imali smo i jedan poziv za pomoć na V36. Našoj amaterki E72MB mali potočić se pretvorio u rijeku i poplavio kotlovnicu. Kolege amateri su odmah intervenisali i uz podršku vatrogasaca, koji su posudili pumpu, iscrpili svu vodu i omogućili da se naloži vatra.

 

zastavacrnegorePoštovani prijatelji,

Upoznati smo sa velikim teškoćama koje Bosna i Hercegovina ima zbog vremenskih nepogoda i na vašem sajtu smo vidjeli da i radio-amateri priskaču u pomoć na ugroženim područjima.

Savez radio-amatera Crne Gore raspolaže nekom skromnom rezervom ručnih VHF-UHF stanica i ukoliko vam mogu biti od koristi možemo ih poslati za Sarajevo.

Uz želje da se stanje što prije normalizuje, srdačno vas pozdravljamo.

za Savez radio amatera Crne Gore
Vučinić Đuro

rkdrina

 

Pored dosadasnje aktivnosti na repetitoru R1 i echolinku E71EEE-L  clanovi RK Drina danas su svoju aktivnost pojacali dezurstvom na lokaciji Crijetez na 1300 m.n. sa ciljem pracenja radiosaobracaja i pruzanja usluga zivog repetitora prema poplavljenim podrucjima. Takodje smo u stalnom kontaktu sa kantonalnom i opcinskom CZ, Crvenim krstom i Gorskom sluzbom spasavanja. Sve informacije prosledjujemo putem FB stranice Pomoc ugrozenim gradovima. Pozdrav Enko

araubihorgHaris Maglić E77TK, Ahmed Hrustanović E74HA i Alem Raković su rano jutros otputovali sa opremom (agregat, baterije, radiouredjaji, antene) u Maglaj sa zadatkom da uspostave RMZO i stave se na raspolaganje Kriznom Štabu za vanredne situacije u ovoj općini. Centar aktivnosti će biti 3643 MHz i R3 Vlašić i RO Zavidovići. Povremeno će se uključivati i Echo link! U Operativnom Centru Ministarstva sigurnosti se uključuje i dežurni radioamater za koordinaciju aktivnosti.

rmzo052014Pozivaju se radioamateri u BiH da budu spremni za formiranje RMZO i jave se štabovima CZ u svojim lokalnim zajednicama.

Ranoranioci dežuraju i jutros su izvjestili da je stanje u mnogim djelovima BiH teško na poplavljenim površinama i  klizištima: U Maglaju su ulice poplavljene, u Zavidovićima poplavljen je radio klub. Pravovremeno je evakuisana oprema i izmještena na povoljnije lokacije. Dijelovi općine Gračanica su poplavljeni , a u Gradačcu je proglašeno vanredno stanje.

Veliki dio općine Ilidža i Istočno Sarajevo je pod vodom. U općini Vogošća je proglašeno stanje prirodne katastrofe.

Za sada Štabovi CZ ne traže pomoć od radioamatera. UO ARAuBiH  je orgnizovao dežurstvo i  u vezi je sa Centrom za informisanje Ministarstva Civilnih poslova.

Kontakt

ARAuBIH
Derviša Numića 6
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Sekretar/Kancelarija:
+387 (0)62 196 322

Banka

Brojevi računa:
Uplate iz BiH:
101 101 00732093 31
Uplate iz inostranstva:
IBAN: BA39 1011 0100 7320 9331
SWIFT:  PBSCBA22