rmzotuzlamala

Radio klub „TUZLA“ u Tuzli već duže vrijeme održava skedove srijedom i nedjeljom u 20:00 na kanalu V36 (145.450) radi provjere dostupnosti i raspoloživosti radio operatora za slučajeve nužde. U ovim teškim danima elementarnih nepogoda aktivnost „na kanalu“ je pojačana. Amateri se redovno javljaju i dežuraju za slučaj da zatrebaju kao pomoć službama civilne zaštite.

Imali smo i jedan poziv za pomoć na V36. Našoj amaterki E72MB mali potočić se pretvorio u rijeku i poplavio kotlovnicu. Kolege amateri su odmah intervenisali i uz podršku vatrogasaca, koji su posudili pumpu, iscrpili svu vodu i omogućili da se naloži vatra.

 

U ranim jutarnim satima  Članovi Klubaradioamatera Jablanica E71ACU uspješno su navodili dva  helikoptera OS BIH iznad sela Slatine koji su djelovali do 10:30 .

U 11:15 nakon ostvarivanja kontakta sa posadom kanadera koji su doljetjeli iz R. Hrvatske i izvršili 27 izbačaja vode i jedan izbačaj iznad D. Jablanice i uputili se nazad za R. Hrvatsku u 14:07.  Kontinuiranim djelovanjem uspjeli da zaustave napredovanje jednog kraka požara prema objektu brane Hidroelektrane na Neretvi  I jednog kraka prema povratničkom naselju Slatina. Stalnim djelovanjem i prema južnom dijelu požarišta, prema naseljima Bukov pod i Mirci, požar se drži za sada pod kontrolom.
 

Zbog veoma teške situacije na terenu Draganjske planine i sve većeg napredovanja požara u pravcu naselja Tretišće, u toku dana ispred Službe civilne zaštite apelovano je da se u popodnevnim satima na ovo područje uputi što više letjelica, međutim ta pomoć je izostala.

Više informacija ovdje.

rmzo052014Pozivaju se radioamateri u BiH da budu spremni za formiranje RMZO i jave se štabovima CZ u svojim lokalnim zajednicama.

Ranoranioci dežuraju i jutros su izvjestili da je stanje u mnogim djelovima BiH teško na poplavljenim površinama i  klizištima: U Maglaju su ulice poplavljene, u Zavidovićima poplavljen je radio klub. Pravovremeno je evakuisana oprema i izmještena na povoljnije lokacije. Dijelovi općine Gračanica su poplavljeni , a u Gradačcu je proglašeno vanredno stanje.

Veliki dio općine Ilidža i Istočno Sarajevo je pod vodom. U općini Vogošća je proglašeno stanje prirodne katastrofe.

Za sada Štabovi CZ ne traže pomoć od radioamatera. UO ARAuBiH  je orgnizovao dežurstvo i  u vezi je sa Centrom za informisanje Ministarstva Civilnih poslova.


7.8.2013

Od strane operativnog centra Civilne zaštite FBiH, služba CZ Općine Jablanica obavještena je o dolasku aviona za gašenje požara-kanadera iz R Hrvatske u ranim jutarnjim časovima 7.8.2013.godine. S tim u vezi preduzimaju se sve neophodne mjere kako bi se stvorili što povoljniji uslovi za neometan rad letjelica.


15.6.2013. Radio klub Mostar E71CBC  u saradnji sa OF-ROAD klubom i GSS Stanica Mostar organizuje RMZO Akciju pokrivanja radio vezom učesnika Marša mira Nevesinje-Velež-Mostar.

Kontakt

ARAuBIH
Derviša Numića 6
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Sekretar/Kancelarija:
+387 (0)62 196 322

Banka

Brojevi računa:
Uplate iz BiH:
101 101 00732093 31
Uplate iz inostranstva:
IBAN: BA39 1011 0100 7320 9331
SWIFT:  PBSCBA22