YOTA ARA u BiH

 

Kao i prethodnih godina, sadašnji i budući mladi radioamateri trebaju uzeti učešće u manifestaciji pod nazivom 'YOTA MONTH 2020.' Ovaj mjesec je prilika da se mladi, koji za to imaju želju, upoznaju sa radioamaterskim hobijem i i putem radio stanica ostvare radio veze.
Mladima, bilo da imaju ili nemaju licencu i imaju najviše 26 godina, treba omogućiti održavanje radio veza, kako bi osjetili čari našeg hobija i kako bi im ovi radio konakti dali dodatni elan pri ulasku u svijet radioamaterizma. Naravno, onima neiskusnijim i onima koji nemaju licencu,na raspolaganju će biti stariji radiooperatori, posebno zbog pažnje prema onim najmlađim, koji radio stanicu prvi puta vide.

Za ovu priliku nam je dodijeljen pozivni znak E71YOTA, koji je i prethodnih godina bio aktivan za potrebe ovog događaja.

Rad će se odvijati od 1.12.2020 god. u 00:00 UTC i traje do 31.12.2020. god. do 23:59 UTC a radiće se SSB, CW i DIGI modovi. Frekventni opsezi za rad su: 160m,80m,40m,30m, 20m,17m, 12m i 10m. Logovi se šalju u ADIF formatu na email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. i to suksesivno, najkasnije 3 dana nakon ostvarenja QSO-a u vremenskim periodima rada, koji će biti planski određeni.
Pozivamo rukovodstva Radio klubova da organizuju rad u svome okruženju i blagovremeno dostave prijedlog svog plana rada sa datumima, vremenom, frekventnim opsima i modovima rada. Naravno, poziv se odnosi na cijelu radioamatersku zajednicu u BiH odnosno članove ARA u BiH, SRRS i ZRHB.
Pozivamo istovremeno i pojedinačne članove, koji su spremni i imaju uslove, da na svojim ličnim radio stanicama omoguće rad mladim školarcima, susjedima, svojim rođacima i sl.

Na osnovu svih prijava za rad sačinio bi se okvirni plan rada koji bi se, u slučaju potrebe, mijenjao prema trenutnim situacijama i raspoloživosti učesnika u ovoj manifestaciji.

Za sačinjavanje okvirnog plana rada, promjenu plana rada, praćenje rada i koordinaciju sa organizatorom u IARU R1 i dr. , zadužen je Menadžer za mlade u ARA u BiH Emin Šehić - E71CQ, mobi broj 061-624-932, e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. i Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Napomena: Zamoljavamo rukovodstva Radio klubova, pojedinačne radioamatere i sve ostale, koji sudjeluju u organizaciji našeg učešća i radu u YOTA MONTH, da dužnu pažnju poklone poštivanju svih propisanih naredbi o mjerama zaštite od Covid-19. Timovi za rad na klupskoj radio stanici moraju imati minimalan , najneophodniji broj članova.

OČEKUJEMO VAŠE PRIJAVE! POKAŽIMO DA VODIMO RAČUNA O TOME DA SMO SPREMNI NAŠ HOBI PREDATI MLADIMA U RUKE! ONI ĆE NAM BITI ZAHVALNI!

GL/73!

Obavještavamo naše mlade radioamatere da je za 30.07.2020.g. u 18.00 UTC planirana nova online sesija u organizaciji YOTA-e. Tema ove sesije će biti "YOTA Subregionalni kampovi".
Pozivamo vas na učešće na ovoj online sesiji a o detaljima, kao i o načinu učešća, možete se informisati u dokumentu u prilogu.

Prilog

73!

Dva puta godišnje, ARRL (Američka Radio Relejna Liga), organizuje događaje u cilju promocije amaterskog radija omladini, kao i njihovim porodicama te prijateljima, izviđačima ili široj javnosti. Taj dan može biti prvi puta nekome od omladinaca da iskuse kako je uraditi vezu, uz nadu da će se zainteresovati za dobijanje radioamaterske licence.
Predložena razmjena pri rađenju veza: Ime, godine, lokacija i omiljena boja.
Ukoliko se operator promijeni radite istu stanicu. Kako biste privukli pažnju vaš poziv neka bude : "CQ KIDS DAY".

Učesnicima u IARU Regionu 1 predlažemo slijedeće frekvencije:

10 Metara: 28.350 do 28.400 MHz
15 Metara: 21.360 do 21.400 MHz
20 Metara: 14.270 do 14.300 MHz
40 Metara: 7.080 do 7.120 MHz
80 Metara: 3.650 do 3.750 MHz.

Za više informacija posjetite: https://www.ham-yota.com/kidsday-4-january-2020/

U subotu, 20.06.2020.g. je slijedeći KIDS DAY. Naravno, ovaj će biti malo drugačiji nego prethodni. S tim u vezi, preporučujemo svima da prate naredbe vezane za pandemiju COVID-19 u ovim teškim vremenima. Bez obzira na sve, ukoliko ste mladi, blizu radiostanice i imate radioamatersku licencu, javite se u eteru i podijelite fotografiju vaše aktivacije putem društvenih mreža sa tag-om: @hamyota na Twitter-u i Facebook-u, @hamyota_official na Instagram-u ili nam je pošaljite putem e-maila na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. do nedjelje, 21.06.2020. do 2359 UTC.

Poslaćemo 1x originalnu YOTA duksericu u boji kojoj želite, osobi koja podijeli najbolju KIDS DAY aktivacijsku fotografiju sa nama! Pogledajte našu kolekciju.

Posjetite ARRL-ovu stranicu za dalje informacije kao i za nagrade za učesnike : http://www.arrl.org/kids-day.

Nadamo se da ćemo uspjeti promovirati amaterski radio našim prijateljima, porodici i drugoj djeci tokom predstojećeg KIDS DAY ACTIVITY.

Prva subota u mjesecu januaru na radioamaterskim frekvencijama je rezervisana za Kidsday kada se, prema preporukama IARU, mikrofoni daju u ruke mladima koji nisu radioamateri sa ciljem da se upoznaju sa opremom i načinom rada.
Tako je bilo i danas kada su, širom E7, zainteresovani posjetili radio klubove Zavidovići E74CMN, Stjepan Polje E73ESP, Drina Gorażde E71EEE, Pousorje E75RKP i Kreka E74BMN te iz pomoć starijih radioamatera se po prvi puta oglasili na bandovima i porazgovarali sa drugim mladima, i drugim radioamaterima, iz cijele BiH i svijeta. Većini je ovo bila nepoznanica i iako możda malo i stidljivo brzo su se privikli i gotovo kao pravi RA pozivali, davali raport, ime, godine i najdrażu boju.
Ni oduševljenja nije nedostajalo, kako sa njihove tako i sa naše strane a posebno nam je drago jer je većina najavila pohađanje kursa za radioamatera nakon što su uradili nekoliko veza.
U prilogu nekoliko fotografija koje ilustruju današnji Kidsday u klubovima a mlade, koji su nas danas posjetili, nadamo se da ubrzo vidimo u našim redovima. 73!

kidsday2

kidsday3

kidsday4

kidsday6

kidsday7

kidsday8

Protekli vikend u Domu radio amatera i izviđača na Smetovima grupa mladih izviđača je uz pomoć radio amaterskih operatora učestvovalo u svjetskoj akciji pod nazivom "JOTA-JOTI 2020".

JOTA-JOTI je najveći svjetski digitalni izviđački događaj koji se odvija online i bežično. Edukativni događaj svake godine u oktobru okuplja više milijuna izviđača za vikend izviđaštva i prijateljstva. Mladi mogu učiti o komunikacijskoj tehnologiji i povezivati ​​se sa kolegama izviđačima iz preko 171 zemlje.

Radio klub "Zenica" E71EZC uz pomoč operatora Rasmina Čolaka "Rale" E73KT i Alema Rakovića E70RA na KT opsegu, koristeći radio uređaj Kenwood TS-480 i bim antenu X7, u dvodnevnim aktivnostima pomagali izviđačima u ostvarivanju kontakta sa izviđačima širom svijeta, uz razmjenu svoga JID koda 5BA34X. U podršci organizaciji svoj doprinos su dali: Alen Ruvić E71AR i Enes Šarić E72ES.

Akcija JOTA-JOTI je sa uspjehom održana uz puno angažovanje učesnika.

U Zenici 19.10.2020. godine                                 Radio klub "Zenica" E71EZC

 

1

3

5

6

7

9

 

Ove subote, 20.06.2020. godine, na poziv ARRL, po drugi puta ove godine radioamateri su odlučili da pozovu mlade i pruže im priliku da se upoznaju sa amaterskom radiotehnikom ali i da nauče kako se rade amaterske radio veze te ih i sami urade,

S obzirom na pandemiju COVID-19 sam Kids Day nije bilo moguće uraditi u mjeri kako je planirano ali su se, u skladu sa svojim mogućnostima, uključili RK Stjepan polje, E73ESP te Rk "Kreka" Tuzla, E74BMN.

Nakon prezentacije opreme radili su i praktični dio tj. ostvarivanje radio-veza uz pomoć starijih kolega.

U prilogu je nekoliko fotografija i videozapisa koji će ilustrovati kako su se snašli a mi se iskreno nadamo da su se "zakačili" i da će njihovi naredni koraci ići u smjeru sticanja radioamaterske licence.

bmn f 01

esp f 01

video1

 

video2

 

 

 

 

YOTA radna grupa IARU 1 regiona kreirala je novi program pod nazivom "YOTA online". U ovim mjesečnim okupljanjima pokušaće YOTA aktivnosti približiti internet zajednici i pokazati da u radioamaterizmu ima i omladine. YOTA tim, koji se sastoji od aktivnih omladinaca, će obrađivati razne teme te odgovarati na postavljena pitanja. Također, u jednom dijelu će nedavni domaćini YOTA događaja predstaviti najvažnije utiske, dajući i učesnicima mogućnost da podijele svoje priče.

Zbog pandemije COVID-19 svi planirani YOTA dogašaji do septembra 2020. godine su nađalost otkazani ili odgođeni. To uključuje, na primjer, Ljetne kampove u IARU regionima 1, 2 i 3, kao i Subregionalne kampove, YOTA takmičarske programe te naše prisustvo na HAMRADIO 2020 u Friedrichshafenu. S obzirom na sve, kao i na činjenicu da mnogo mladih želi da uzme učešća u YOTA aktivnostima svake godine, dalo nam je ideju da kreiramo interaktivni format kako bismo okupili mlade online, na redovnoj bazi.

Prvi YOTA online susret će se održati 28. maja 2020.g. u 18.00 sati (UTC) putem livestream-a i trajaće oko jedan sat. Kompletna sesija že biti snimljena i dostupna online u bilo koje vrijeme. Naravno, učešće je besplatno i otvoreno za učešće svima širom svijeta. Podijelićemo link livestream-a dan prije na web stranici i putem društvenih mreža.

Nadamo se da ćete nam se pridružiti za par dana na našem YOTA online susretu.

YOTA - Youngsters On The Air

Kontakt

ARAuBIH
Derviša Numića 6
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Sekretar/Kancelarija:
+387 (0)62 196 322

Banka

Brojevi računa:
Uplate iz BiH:
101 101 00732093 31
Uplate iz inostranstva:
IBAN: BA39 1011 0100 7320 9331
SWIFT:  PBSCBA22