52. Smotra naučno-tehničkog odgoja mladih u BiH


31.maja do 2.juna 2013. godine u Brčkom je održana 52. Smotra naučno-tehničkog odgoja mladih u Bosni i Hercegovini koju je organizovalo Udruženje za naučno-tehnički odgoj mladih u Bosni i Hercegovini, a čiji je suorganizator za sportsko-tehničku disciplinu radio-orjentacija sa povezom na očima Asocijacija radioamatera u Bosni i
Hercegovini.

Takmičenje u radio-orjentaciji se održava po prvi put u okviru ove smotre, a na osnovu dogovora u Medenoj kod Trogira 19.10.2012. godine između UNTOM u BIH i ARA u BIH. Takmičenje je tehnički održano u skladu sa propozicijama, a opremu i sudije je obezbijedio Radio klub “Nikola Tesla” iz Brčko distrikta. Najveći teret organizacije je podnio Abdurahman Terzić-Terzo E74VT. Blagovremeno je nabavio svu potrebnu opremu i prilagodio je ovom takmičenju. Za regularnost takmičenja ispred UNTOM u BIH bio je zadužen prof. Muris Mašić E75MM kao nastavnik informatike, a ujedno i ARG menadžer ARA u BIH.

U disciplini radio-orjentacija sa povezom na očima takmičili su se mladi tehničari iz Brčkog, Tuzle, Sanskog Mosta, Srebrenika, Zenice i Ilijaša.

Najbolji su bili:

1. Bakir Mašić E75BM iz JU OŠ “Tušanj” Tuzla

2. Rijad Salkić iz JU OŠ “Podorašje” Srebrenik

3. Anja Marinković iz JU “III OŠ” Brčko distrikt

Iskreno se nadamo da će na Smotri 2014. godine biti mnogo više takmičara iz svih krajeva BIH. Najveći problem za mlade tehničare je obezbijediti materijalne troškove za dolazak. Uočen je veliki interes kod učenika u školama u kojima smo obavljali obuku, te bi radio klubovi trebali ovo iskoristiti da podmlade svoje članstvo.

[widgetkit id=3]