89. rođendan IARU – 18/04/2014 – World Amateur Radio Day

iarulogo

 

18. aprila radioamateri svijeta obilježavaju godišnjicu osnivanja IARU u Parizu 1925. godine. IARU je rezolucijom 94-3 obavezao radioamatere i njihova udruženja da na ovaj dan podsjete javnost o značaju za svaku državu bavljenja ovim hobijom i društvene korisnosti radioamaterskih udruženja.

 

Mole se radioamateri u E7 da putem medija prezentiraju svoje rezultate koje postižu u svojim sredinama.

Ovogodišnji moto obilježavanja Svjetskog dana radioamaterizma je: ‘Vaš pristup bežičnim komunikacijama’

Ovo je prilika da se ARAuBiH pohvali sa reaktiviranjem akademskog radio kluba E74ETF na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu. Radioamateri ovog kluba su, za nepuni mjesec dana, postavili tri Echolink noda upotrebom mini računara Roseberry. Poseban rezultat su postigli eksperimetisanjem sa HAMNet mrežom (radioamaterska internet mreža). Namjera je da se Hamnet proširi iz Sarajeva u sve djelove BiH i uveže sa radiamaterima EU i IARU-R1.

U ovoj godini, ARAuBiH je težište svojih aktivnosti usmjerila na rad sa učenicima osnovnih škola, kroz van nastavne aktivnosti radioamaterizma i radio orijentacije. U toku su Smotre naučno-tehničkog i sportsko-tehničkog stvaralaštva osnovnih škola, gdje radio klubovi E7 aktivno učestvuju. Krajem aprila održavaju se kantonalna takmičenja u radio orijentaciji dok će državno prvenstvo biti održano u Sarajevu u junu mjesecu.

Radioamateri iz Njemačke se za ovu priliku javljaju i sa specijalnim pozivnim znakom DR89WARD.

Čestitamo vam Svjetski dan radioamaterizma!