Aktivnosti Radio kluba “KAKANJ” prošlog vikenda

U subotu i nedelju 26/27.09.2015 godine održano je svjetsko takmičenje u digitalnim komunikacijama pod nazivom „CQ WORLD WIDE RTTY 2015“ koje je trajalo 48 sati a na kojem je učestvovala i reprezentacija Bosne i Hercegovine.Reprezentaciju Bosne i Hercegovine su činili članovi iz četri radio kluba Goražde,Zenica,Stjepan polje i Kakanj.

 

Predstavnik radio kluba Kakanj ujedno i najiskusniji i najaktivniji član Rasmin Čolak-Rale bio je u timu naše reprezentacije na ovom takmičenju koje se radilo sa jedne od najboljih lokacija svijeta 403A tačnije u Crnoj gori.

403 1

403 2

Na ovom međunarodnom svjetskom takmičenju pored predstavnika iz BiH bili su i predstavnici iz Slovenije,Srbije,Italije,Engleske i domačina Crne gore.Takmičenje je organizovala Internacionalna Radio Amaterska Unija (IARU) u saradnji sa domačinom iz Crne gore sa ciljem da se što više mladih uključi u ovu vrstu takmičenja iz što više zemlja evrope te steknu nova prijateljstva, razmjene iskustva i napravi saradnja između zemalja i radio klubova svih napomenutih reprezentacija.

403 4

Utisci našeg člana i predstavnika radio kluba Rasmina sa lokacije 4O3A Crna gora:

Kada sam protekle sedmice dobio poziv menađera asocijacije radio amatera Bosne i Hercegovine Harisa Maglića da sam odabran od IARU i ARABIH da zajedno sa kolegama iz Goražda,Zenice i Stjepan polja učestvujem u takmičenju bio sam presretan sto cu moci predstavljati svoj radio klub i svoj grad na jednom tako velikom takmičenju na kojem su bili i radioamateri drugih zemalja evrope.

Pošto se takmičenje radilo 48 sati neprekidno u subotu i nedelju, krenuli smo dan ranije za Crnu goru kako bi na vrijeme sa ostalom ekipom dogovorili sve detalje kao i raspored ekipa.

Dolazak na lokaciju 4O3A je bio nevjerovatan jer do sada nisam imao priliku vidjeti tako kvalitetnu i savremenu opremu koja se koristila za vrijeme takmičenja.Na lokaciji sa kojeg smo radili takmičenje bilo je 4 velika stuba sa najboljim antenama (po 6 na svakom) okrenutim u svim pravcima svijeta kao i najsavremenijim radio stanicama današnjice.

I ako smo bili dosta mlad tim ostvarili smo veoma odličan rezultat ostvarivši preko 5000 veza sa ukupno 9,1 miliona bodova sto je na kraju rezultiralo osvajanjem drugog mjesta u svijetu u kategoriji M2 (više operatora 2 predajnika).

Mogu istaći da je bio lijep osječaj biti dio velikog tima koji je ostvario drugi najbolji rezultat na svijetu.

Treba napomenuti da je ovo prvi put poslje nešto više od 20 godina da je neko iz našeg radio kluba otišao na neko od internacionalnih takmičenja i najboljih svjetskih lokacija i donjeo dobar rezultat na što smo ponosni jer je na jedan ovako lijep način predstavio naš radio klub i naš grad.

Članovi radio kluba Kakanj u nedelju 27.09.2015 godine su bili na posljednjem ARG takmičenju ove godine pod nazivom JAUK (Jesenji ARG ukt kup) koje je organizovao radio klub Zenica na lokalitetu Smetovi.

JAUKE73EKK

Naš radio klub je uzeo učešće na ovom takmičenju sa malim brojem takmičara (njih 3) sa obzirom da za ovu vrstu takmičenja naš radio klub raspolaže malim brojem uređaja.

Takmičenje se odvijalo po dosta mokroj i maglovitoj takmičarskoj stazi, ali su naši takmičari pokazali spremnost i znanje u ovoj sportsko tehničkoj disciplini te sa Smetova iako sa malim brojem takmičara donijeli dvije zlatne i jednu srebrenu medalju te odlično drugo mjesto u ekipnom poredku od ukupno 6 klubova koji su uzeli učećće na ovom takmičenju.