Radio klubovi

Aktivnosti radioamatera u “Maršu mira 2018”

Uvaženi prijatelji Radio kluba Srebrenica,

Ovim putem obavještavamo sve radioamatere iz Bosne i Hercegovine da će nosioc ovogodišnjeg specijalnog pozivnog znaka za “Marš mira 2018” i “Komemorativni skup 11. jula 2018. godine” biti Radio klub Srebrenica (E71ESR).

Specijalni pozivni znak (E723ESR) odobren je od Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine i koristit će se za obilježavanje 23. godišnjice genocida u Srebrenici (“Marš mira 2018” i “Komemorativni skup 11. jula 2018. godine”), a trajat će od 01. do 30. jula 2018. godine.

Ideja ovog projekta koji nosi naziv “Sjećanje na Srebrenicu” je da svakom pojedincu radioamateru ili grupi radioamatera iz bilo kojeg mjesta u Bosni i Hercegovini može biti dodjeljeno korištenje specijalnog pozivnog znaka E723ESR koji će se koristiti u ime Srebrenice i u lično ime pojednica i/ili kluba, pod uslovom da grupa ili pojedinac se pod OBAVEZNO prijave na email adresu Radio kluba Srebrenica (e71esr@gmail.com), kako bi dobili odobrenje za rad i eventualno usklađivanje termina rada i korištenja banda.

Aktivnosti koje će se provoditi pod pozivnim znakom E723ESR su:

  • KT aktivnosti iz Nezuka (opština Sapna) i KT aktivnosti iz Srebrenice (kancelarija Radio kluba Srebrenica);
  • Direktna komunikacija kroz mobilne Hotspot-ove;
  • Direktna komunikacija kroz mobilne DMR-ove;
  • Repetitorska komunikacija;
  • Simpleksna komunikacija;
  • EchoLink čvorovi

Uslov za učešće u ovoj aktivnosti i sticanje prava na korištenje specijalnog pozivnog znaka E723ESR je OBAVEZNA prijava na mail e71esr@gmail.com ili na broj telefona +387 61 292 106 (Emir Hajdarbegović, predsjednik Radio kluba Srebrenica), te dostavljanje QSO log-a nakon završenih aktivnosti trajanja specijalnog znaka.

Učesnici “Marša mira” treba da imaju sa sobom ručne radio stanice 70 cm, sa najmanjom snagom, jer će u samoj koloni postojati CROSS BAND repetitor, tako da će sa 70 cm biti u prijemu i predaji, a izlazit će na 2 m i 70 W.

Svi oni koji ne budu uredno evidentirani, a budu radili u ime znaka E723ESR, smatrat će se nevalidnim učesnicima ove aktivnosti.

Do 01. jula 2018. godine Radio klub Srebrenica će sačiniti spisak prijavljenih i validnih učesnika, kao i program aktivnosti “Sjećanja na Srebrenicu”, odnosno frekventni opseg, te ga dostaviti na objavljivanje na službenoj stranici Asocijacije radioamatera u Bosni i Hercegovini i drugim relevantnim medijima u BiH.

Svaki učesnik pješačkog pohoda “Marš mira 2018” prolazi “putem spasa” kojim su u julu 1995. godine koračali srebreničani tražeći slobodnu teritoriju kako bi spasili svoje živote. Mnogi od njih su na tom putu poginuli, mnogi su izgubili svoje očeve, majke, braću, sestre ili druge članove svojih familija.

1995. godine su mnogi prepustili sudbinu srebreničana užasnim događajima o kojima danas svjedočimo učešćem u “Maršu mira”, s toga molimo sve one radioamatere koji imaju vremena i imaju neophodnu radio opremu za rad, da prihvate ovaj poziv i svojim učešćem daju doprinos sjećanju na žrtve genocida u Srebrenici.

Nakon završene aktivnosti “Sjećanje na Srebrenicu”, Radio klub Srebrenica će sačiniti i objaviti spisak ostvarenih QSO veza u ime Radio kluba Srebrenica, a onima koji ostvare najviše QSO će biti dodjeljene zahvalnice.

Projekat “Sjećanje na Srebrenicu” koji provodi Radio klub Srebrenica nema finansijsku podršku, budžet ili sticanje bilo kakve finansijske ili druge koristi tokom trajanja aktivnosti, osim ostvarivanja što većeg broja QSO veza sa drugim radioamaterima. 

 

Predsjednik Organizacionog odbora

Zamjenik načelnika opštine Srebrenica

Nermin Alivuković

Predsjednik Radio kluba Srebrenica

 

Emir Hajdarbegović

 

Poziv

Related Articles

Back to top button