BiH YOTA

ARO takmičenje u sklopu Smotre mladih tehničara

smotramladihbrcko2014mala

Dana 09.05.2014.god. u Desetoj osnovnoj školi u Bosanskoj Bijeloj (Brčko distrikt) održana je Smotra mladih tehničara. Smotra je održana u sklopu manifestacije “U susret proljeću”. Pored prezentacije praktičnih radova, održano je i takmičenje u amaterskoj radioorjentaciji. Nosilac aktivnosti organizacije takmičenja bio je radio klub “Nikola Tesla” Brčko E77CFG. U sklopu redovnih aktivnosti koje provode naši članovi jeste i organizacija obuke u amaterskoj radiogoniometriji i amaterskoj radioorjentaciji u osnovnim školama Brčko distrikta.

Tako smo i ove godine kao i prethodnih organizovali obuke u svim školama koje su pokazale interes. Iako raspoloženost nastavnika za suradnju nije na nekom zavidnom nivou, ima i onih sa kojima imamo izuzetno dobru suradnju pa samo tako i ovaj put uspjeli sakupiti 30-ak djevojčica i dječaka sa kojima smo radili obuku. Primjetno je da je interes učenika za ove radioamaterske discipline izuzetno velik. Rezultati koje su učenici postigli to i pokazuju. Ima učenika kojima je ovo bio prvi da uzmu goniometar u ruke, ali su tako brzo shvatili osnove i na kraju imali vrijeme manje od dvije minute. Sve zainteresirane učenike pozvali smo da dođu u klub i da se takmiče zajedno sa našim ostalim članovima.

Na takmičenju su se bodovala prva tri mjesta. Najuspješniji takmičari su pored diploma dobili i medalje, a tri prvoplasirane škole diplome. Na takmičenju su ostvareni sljedeći rezultati:

Djevojčice:

1.Nejra Ibrišimović   5. OŠ

2.Blaženka Čančarević   10. OŠ

3.Elma Hurem  3. OŠ

Dječaci:

1.Emir Ibrišimović  5. OŠ

2.Božidar Đurić  3. OŠ

3.Muhamed Ibrišimović  5. OŠ

Ekipni plasman:

  1. Peta osnovna škola
  2. Treća osnovna škola
  3. Deseta osnovna škola

 

 

Related Articles

Back to top button