ARABIH Zapisnici i Odluke

Diskusija u vezi propozicija za E7 Activity

Pozdrav svim UKV – jašima!

U 2015. godini sam radio u takmičenju ARI-ja (Talijanskog radioamaterskog saveza), Lombardia 2015., koji se potrefio u terminu 9A Activity-ja, OK/OM Activity-ja i drugih,  što je samo povećalo broj učesnika u jednom, a i u drugom takmičenju. Problem je bio jedino u tome što je Lombardia 2015. počeo sahat kasnije. Ali, bez neke obaveze sam odradio ovo takmičenje, i osvojio 1. mjesto u kategoriji Portabl stanica. Međutim, Talijani su odmah skužili da njihove stanice nemaju nikakve šanse da se bore sa ostalim evropskim stanicama sa ovakvim njihovim propozicijama, pa su uslijedile izmjene.

Propozicije za takmičenje Lombardia 2015. godine gdje se kaže da nagradu primaju 3 prvoplasirane stanice u svakoj kategoriji (Stacionarne i Portable), bez obzira iz koje su zemlje.

Premi – Saranno premiati i primi tre classificati di ogni categoria

Propozicije za takmičenje Lombardia 2016. godine gdje se kaže da u plasman za nagrade ulaze samo 3 prvoplasirane Talijanske stanice, stim da će uvrstiti u plasman najbolju Evropsku stanicu, ali je neće nagraditi.

Premi – Saranno premiati i primi tre classificati Italiani di ogni categoria. Essendo un contest a carattere nazionale gli OM stranieri verranno inseriti in classifica ma non concorreranno ai premi.

Ili, na primjer naši susjedi iz Republike Hrvatske, imaju Zimski, Ljetnji i Jesenji KUP Hrvatskog radioamaterskog saveze. U plasman za nagrade mogu ući samo momci iz 9A dok ostale uzimaju samo kao „dnevnike za kontrolu“.

Ovakvih primjera je ogroman broj. Mislim da je stvar već odavno isuviše jasna. Talijanski, Hrvatski i drugi savezi se baziraju na svojim nacionalnim savezima, i njima posvećuju najveću pažnju, i onda nimalo nije čudno kada ih na UKV-u ima ko’ Kineza, a mi se stalno žalimo na slabo učešće E7 stanica u našim UKV takmičenjima. Pa kako i ne bi bilo, kada će glavna nagrada za E7 Activity otići negdje vani, ili neznam gdje. Da me neko ne shvati pogrešno, meni je dovoljno da se javim u takmičenju, jer volim radioamaterstvo, i neka mi niko ne dira u to što je moje, i ne treba mi nikakva nagrada. Ali šta je sa onim našim mlađim operatorima koji su željni dokazivanja na lokalnom, a Boga mi i na međunarodnom planu? Šta je sa onom opaskom za mlade generacije „jer na mladima svijet ostaje“? Meni se čini da ćemo sa ovakvim našim radom i politikom, da još više smanjimo broj, pogotovu mladih, E7 učesnika u UKV takmičenjima, jer stalno se pozivamo na mladost, na masovnost, a ništa na tom polju ne radimo. Razmislite dobro, slobodno se javite sa svakavim opaskama, dobronamjernim ili onim drugim.

Prihvatam svakakvu kritiku. Nešto u državi Danskoj smrdi. To sam skužio u ovih 10-tak posljednjih godina moga UKV rada. Častan izuzetak je bio (kažem bio, jer je već odavno ukinuto) „Hadžići UKV Contest“ u kome su razdvojene E7 stanice od svih ostalih. Pa naravno, jel’ se to mi Bosanci uvijek moramo nekome „udvarat“, kao neke godine kada su momci iz Bosanske krajine organizovali UKT takmičenje (sa jako bogatim nagradama), u kome stanice iz E7 nisu imale nikakve, da ponovim, NIKAKVE šanse da osvoje neku od nagrada.

Ovo nabacujem kao predmet diskusije, jer moramo diskutovati da bi došli do nekakvog, za nas Bosance, dobrog rješenja. Ili ostavite sve kako je, možda je i to dobro rješenje, a ne da mlatimo praznu slamu po forumima, ili da se prepucavamo međusobno.

Radio amaterke i radio amateri! Sretna Vam Nova 2016. godina, Sretni Božićni blagdani i mnogo uspjeha u slijedećoj UKV sezoni, i naravno, mojim goniometristima želim sretan i uspješan lov u 2016. godini!

 

73, E74G, Nedim

Related Articles

Back to top button