Aktivnosti

E7 SOTA Aktivacije Sve Popularnije U BiH

Kao i svugdje u svijetu i u BiH portable rad postaje sve popularniji. Javljanje putem radioamaterskih radio talasa sa nekog izletista postaje sve vise zabavno i “ugodno s korisnim”, pa tako i SOTA (Summits on the air).

SOTA, zargonski prevedeno, znaci javljanje sa planinskih vrhova pa je odlicna veza izmedju radioamaterstva i plaininarenja. Zahtjeva odredjene fizicke sposobnosti i posjedovanje portable radio stanica manjih dimenzija radi lakseg nosenja, ali pravim entuzijastima svakako pricinjava veliko zadovoljsto pored svih fizickih napora, jer nakon osvajanja nekog od planinskih vrhova, a zatim postavljanje antene, pa osposobljavanje radio stanice za rad uz napajanje sa baterija, odrzavanje radioamaterskih veza postaje pravo zadovoljstvo, kao “slag na tortu”.

Iz baze podataka sa sotl.as websajta saznjemo da je u aktivacijama planinskih vrhova najaktivniji Zoran Cvijanovic E70AA sa 372 aktivacije zabiljezene do sada, ali svakako primjecujemo porast intresovanja za ovakve aktivnosti i na E7 SOTA Facebook grupi, sto uskoro ocekujemo i za POTA i COTA aktivacije, a tu nimalo ne zaostaju ni YOTA aktivnosti.

Ako ste zainteresovani za SOTA aktivacije, sav uvodni materijal i uputstva mozete naci na oficijelnom SOTA websajtu https://www.sota.org.uk a ovdje pogledajte i listu planinskih vhova u BiH i saznajte koji jos uvijek nisu aktivirani, iako nije nikakav problem ako aktivirate bilo koji vrh i po nekoliko puta.

Kao aktivator takodje mozete osvojiti i razne diplome i trofeje! Vise o tome saznajte na https://www.sota.org.uk/Joining-In/Awards.

E70NA

Abid (Ado) Nevesinjac. Radioamater, muzicar, freelancer ... https://xabid.com

Related Articles

Back to top button