Igor Madić, E78IW – SK (29. 05. 1972. – 29. 08. 2021.)

U nedjelju 29. 08. 2021. godine, utihnuo u eteru pozivni znak našeg prijatelja Igora Madića, kojeg smo od najranijih dana zvali Iga. Otišao je tiho, usnivši vječni san i pridruživši se našim besmrtnim prijateljima. Njegovo srce više nije izdržalo borbu.

Naš Iga je rođen 29. 05. 1972. godine u Sarajevu, a od sredine osamdesetih godina 20. stoljeća, priključio se radioamaterskom pokretu, kao član Akademskog radio kluba u Sarajevu, YU4GYZ, gdje je položio i svoju prvu radioamatersku klasu. 1987. godine, prelazi u Radio klub Eelektrotehničkog Fakulteta, YU4EXA i od tada je bio neizostavan član contest tima YZ4Z. Njegov prvi pozivni znak bio je 4N4RX, potom po sticanju nezavisnosti BiH, T98R, a zatim i znak sa kojim se poslednjih godina javljao E78IW. Nakon izbijanja rata u BiH, svoj doprinos je davao u centru veze Vrhovnog štaba Armije BiH. Nakon rata, kraći period živio je i radio u Hrvatskoj, nakon čega se 1998. godine vraća u svoje Sarajevo. Po povratku u Sarajevo odmh se angažuje u radu Asocijacije radio amatera BiH, kroz rad u časopisu „T9 Radio“ i kroz QSL menadžiranje. Veliki broj radio amatera u Bosni i Hercegovini u tom posljeratnom periodu dobio je QSL kartice upravo zahvaljući Igi. Također, davao je svoj doprins kroz HQ timove, i druga takmičenja.

Teška bolest i operacija srca prije 4 godine, privremeno ga je odvojila od radio uređaja, gdje se vrlo brzo ponovo vraća i aktivira, u kapacitetima koje je dozvoljavalo njegovo zdravstveno stanje. Prijatelji iz radio kluba i radio amateri iz Sarajeva ga pamte kao vrijednog i marljivog, uvijek spremnog na šalu, a svima će nam ostati u sjećanju kao osoba koja je uvijek igrala timski i na koga se svako od nas mogao osloniti. Teško je podnosio nepravdu, te će biti zapamćen kao veliki borac za pravdu.

Smrću našeg Ige, ostali smo primarno bez velikog prijatelja, čovjeka, jednom riječju bez ljudine u svakom smislu. Veliki i nenadoknadiv gubitak za porodicu, prijatelje kao i za radio-amaterski pokret. Ostaju nam lijepa sjećanja, uspomene na rad i druženja.

Počivaj u miru dragi prijatelju. Neka ti je laka naša zemlja Bosanska.

Asocijacija radioamatera u BiH