Info iz kancelarije

OBILJEŽAVANJE DANA DRŽAVNOSTI BIH: ZAVRŠNE AKTIVNOSTI NA BOBOVCU

Od 14.11.2021.g., od kada smo počeli sa aktivnostima povodom Dana državnosti BiH, kroz javljanja u etar putem specijalnog znaka E7BOSNIA i “Tri kraljevska grada BiH”, bili smo konstantno prisutni na KT opsezima a nedjeljom i putem VHF opsega sa zidina starih kraljevskih gradova Jajce i Visoko.

Ulazimo u završni i glavni dio aktivnosti koje će se održati 25.11.2021.g. na Bobovcu. Naš E7BOSNIA tim će biti na lokaciji Bobovca, učestvovati u manifestaciji obilježavanja Dana državnosti i, putem simplexa 14 do 22 i repetitorske mreže ARAuBiH se javljati sa lica mjesta. Podsjećamo vas, i pozivamo, da nam se javite u periodu od 10 do 14 sati navedenog dana. Radioamateri koji su nam se javljali dok je naš tim bio u Jajcu i Visokom, ukoliko nam se i sutra jave, mogu osvojiti diplomu “Tri kraljevska grada”.

Narodno okupljanje na Bobovcu prerasta u tradiciju manifestnog iskazivanja autentičnog narodnog senzibiliteta prema bosanskoj državi, bila ona iz prošlosti, srednjovjekovna, ZAVNOBIH-ovska ili ova savremena, dejtonska BiH.

Simbolična manifestacija narodnog okupljanja će se održati u četvrtak, 25. novembra u 12,00 sati. Polasci za Bobovac planirani su za 9,00 sati istog dana (za polazak iz Sarajeva ispred Zemaljskog muzeja).

Narodno okupljanje na bosanskom kraljevskom gradu Bobovcu, pokraj Vareša, i ove godine će se odvijati u duhu pruženih ruku mira i zajedništva ljudi, djece, žena i muškaraca koji su izdanak našeg načina i kulture života, naše domovine BiH.

Pored izaslanika NVO, skupu će se obratiti Milan Dunović, potpredsjednik Federacije BiH.

Svi učesnici su dobrodošli bilo da dođu preko Kraljeve Sutjeske kao organizovane grupe šetača, trkača, planinara, biciklista, bajkera, bilo u individualnom aranžmanu ili organizovanom prevozu, školskim izletima ili na drugi način, preko Vareša.

Dostojanstvo domovini iskazaće i pripadnici Oružanih snaga prigodnom jedinicom za odavanje počasti, a RKUD Proleter prigodnim kulturno umjetničkim programom. Zajednički ručak (lach paket za sve učesnike) biće povod za ljudske susrete i druženja.

Organizatori se zahvaljuju na podršci općina Kakanj, Vareš i Grada Sarajeva u participiranju uspjeha ovog narodnog okupljanja. Pozivamo i sve druge kulturne, dobrotvorne i nevladine organizacije da nam se pridruže.

Organizacioni odbor:

Krug 99, VKBI, HNV BiH, SGV – PR, MDD Merhamet, RKUD Proleter, ARA u BiH