Obraćanje medijima


  Asocijacija radioamatera u Bosni i Hercegovini
 

Franca Lehara 5, Pošt. fah 61, 71122 Sarajevo

Tel: 033/616-166, e-mail: kancelarija@arabih.net, web: www.arabih.net

ID broj: 4200674380007, Račun: 3389002206120771 kod Unicredit Bank d.d. Sarajevo

Sarajevo,22.06.2013. godine 


Obraćanje medijima
 


Asocijacija radioamatera u Bosni i Hercegovini održava redovnu sjednicu Skupštine na kojoj će se usvojiti izvještaj o radu u protekloj godini i usvojiti planovi rada za narednu godinu. Sjednica Skupštine će se održati u Sarajevu 22.06.2013. u 13:00 sati u Srednjoj građevinsko-geodetskoj školi, Franca Leharta 5.

 

Radio amaterizam u BiH ima dugu tradiciju od 1947 godine. Mnogobrojne generacije mladih su položile  licencu radio operatora, bavili se razvojem primo predajne elektronike ili učestvovali u nekom od radio sportova, kao što je amaterska radio goniometrija ili radio orijentisanje u prirodi.

U protekloj godini radio klubovi Asocijacije radioamatera u BiH su organizovali 12 takmičenja u ARG-u na kojima je učestvovalo oko 1.500 takmičara, uglavnom mladih. Značajan je uspjeh postignut u saradnji sa osnovnim školama u kojima je ponovo uvrštena radioamaterska orijentacija i polaganje radioamaterske klase kroz vannastavne aktivnosti učenika

Radio klub Tuzla je organizovao obuku 80 mladih Roma sa polaganjem radioamaterskog ispita i omogućio njihovu inkluziju u radio klubove u Tuzlanskom kantonu.

Na posljednjem svjetskom takmičenju radioamatera CQ World Wide WPX CONTEST iz BiH je učestvovalo 20 radioklubova i pojedinaca. Emil Tafro E71A je osvojio prvo mjesto u svijetu u disciplini SOSB 3.5 HP, Emir Tubić iz Lukavca je svijetski prvak u kategoriji malih snaga, Ivica Matkić iz Gradačca je evropski prvak  i niz drugih radioamatera su sa dobrim rezultatima, koji predstavljaju Bosnu i Hercegovinu na međunarodnim takmičenjima.

Asocijacija radioamatera ove godine obilježava 20-to godišnjicu članstva u Međunarodnoj radioamaterskoj Uniji i pridržava se svjetskog radioamaterskog kodeksa i rezolucija IARU.

U posljednje vrijeme lokalnoj zajednici, donatorima i medijima se obraćaju osobe koje se predstavljaju kao članovi Asocijacije radioamatera u BiH i takozvani svjetski prvaci, koji ubiraju finansijska sredstva, obmanjujući javnost da učestvuju na svjetskim radioamaterskim takmičenjima i time nanose štetu ARAuBIH i radioamaterima koji ostaju  bez podrške  i javnog interesa zajednice.

Molimo medije, kad objavljuju tekstove o radioamaterima, da provjere njihove izjave u Asocijaciji radioamatera u BiH, pogotovu što dovode u zabludu donatore,  od kojih dobivaju podršku i sredstva, a da  pritom i ne učestvuju na takmičenju. Zadnji takav primjer imamo u Avazu od 24.05.2013. godine u tekstu: ‘’ Očekuje se učešće oko milion radioamatera’’.

Pozivamo vas da medijski pokrijete sjednicu Skupštine Asocojacije radioamatera u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik ARAuBIH

kancelarija@arabih.net; sead.celjo@gmail.com   www.arabih.org