Info iz kancelarije

OPASNOST NA VIDIKU: BEŽIČNI PRENOS ENERGIJE ZA ELEKTRIČNA VOZILA (WPT-EV)

Poštovane kolege,

namjera nam je da vas u slijedećim redovima upoznamo sa tekućim razvojem nove tehnologije WPT-EV – Wireless Power Transmission for Electric Vehicles i opasnostima koje ova tehnologija nosi, ne samo za radioamatere, nego i u širem smislu, naročito za sve radiokomunikacije. Svoju veliku zabrinutost su izrazili i radio i TV emiteri kao i zemaljski fiksni i mobilni servisi.

Već duže vrijeme IARU prati razvoj ove tehnologije i sugerisala je svim releventnim svjetskim institucijama na njenu nedovoljnu razvijenost i velike opasnosti koje ona nosi gotovo za sve radiokomunikacije. Diskusije po ovom pitanju su dostigle tačku kada se polako sele i na politički nivo. Vrlo je važno da svaki radioamater bude informisan po ovom pitanju i sa razvojem ove tehnologije jer, ukoliko ona prođe sve potrebne registracijske procedure, s pravom možemo reći da može doći do ozbiljnog ugrožavanja opstanka radioamaterskog spektra.

Šta je Wireless Power Transmission for Electric Vehicles (WPT-EV)?
Radna frekvencija WPT-EV nije glavni problem za IARU niti za većinu drugih radio servisa. Ali radio frekvencija energije koja je emitovana je toliko bogata harmonicima ( i vrlo vjerovatno drugim produktima sličnim šumu ) što predstavlja realnu prijetnju za mnoge radio servise na drugim frekvencijama. Oni koji razvijaju WPT-EV sisteme generalno nisu uopšte bili voljni da predstave rezultate mjerenja koja su vršena za jačinu harmonika ali ono malo rezultata koji su predstavljeni sugeriše da su ti nivoi visoki.

Iz razloga što mnogi od ovih sistema prilagođavaju svoju radnu frekvenciju kako bi optimizirali njihovu efikasnost kao i zbog interoparatibilnosti između tipova vozila, radna frekvencija WPT-EV bi mogla biti bilo gdje u rasponu od 79 do 90 kHz. Samo po sebi je jasno da jednom umnoženo u KT spektar ovi harmonici mogu leći bilo gdje širom cijelog spektra.
Nadalje, projektovana gustoća instalacija WPT-EV sugeriše da će mnoga domaćinstva naći na udaru harmonika iz nekoliko sistema.

Općenito govoreći, razvijaju se WPT sustavi niže snage za punjenje skoro bilo kojeg
uređaj koji koristi bateriju, od mobilnih telefona do ručnih električnih alata. Ova tehnologija će ući u kuhinje sa čajnicima (kuhalima), mikserima, sokovnicima itd. koje direktno napaja ili puni WPT.

U prilogu vam prilažemo i dokument IARU u kojem su izneseni svi problemi sa konkretnim tehničkim podacima koji upućuju na opasnost od ovih nedovoljno razvijenih sistema.
Također, u prilogu je i link do ECC REPORT 289.

https://www.ecodocdb.dk/download/2fed7e3c-7543/ECC%20Report%20289.pdf

pdfIARU and Wireless Power Transmissionv for MS