OPĆINA HADŽIĆI U TARČINU POSTAVILA SPOMEN PLOČU HUMANISTIMA – RADIOAMATERIMA

spomenplocatarcin

Na inicijativu Radio kluba Futuro, a u povodu obilježavanja 90-to godišnjice IARU i Dana radioamaterizma,  Općina Hadžići se zahvalila radioamaterima Tarčina za humanizam u ratu 1992 – 1995 godine,  postavljanjem spomen ploče na zgradu PTT.

 

Načelnik općine Hamdo Ejubović je svečano otkrio Spomen ploču radioamaterima Tarčina i obratio se prisutnim radioamaterima i građanima Tarčina, podsjećajući  ih na značaj i djelo radioamatera u proteklom ratu na uvezivanju porodica i pomoći u traganju za nestalim osobama.

Posebno se obratio mladima, sa podsjećanjem na ratnu tragediju u kojoj nema električne energije i ne rade telefoni, a porodice su izgubile svoje međusobne veze. Radioamateri Tarčina su tada spajali pokidane veze i  omogućavali civilnom stanovništvu da međusobno komuniciraju. Pozvao je mlade da vrijedno uće i stiču znanja koja će im koristiti i koristiti zajednici.

Pored Načelnika općine prisutnima su se obratili i predsjednik Radio kluba Futuro Zijad Ismić i predsjednik ARAuBiH Sead Čeljo.

spomenplocatarcin1

spomenplocatarcin2