AktivnostiRadio klubovi

Predstavnici ARA u BiH sa Gradonačelnikom Grada Visoko

Gradonačelnik Grada Visoko, Mirza Ganić, je u svom kabinetu 25. maja 2023. ugostio predstavnike Asocijacije radioamatera u Bosni i Hercegovini, a sastanak je bio prilika da se razgovara o ponovnom pokretanju Radio kluba Visoko, koji nije aktivan već više od dvje decenije. 

“Predstavnici su me upoznali sa radom Asocijacije, ali i problemima koje su imali radioamateri u Visokom, zbog kojih je došlo i do gašenja ovog kluba, koji je u svoje vrijeme bio itekako značajan i iza sebe imao značajne rezultate i na nivou bivše države. Bila je ovo prilika i da razgovaramo o načinima ponovnog pokretanja Radio kluba Visoko, za koji će u budućem periodu biti potrebno da se ponovo okupi ekipa ljudi, a svakako i nabavka opreme, prostorija, dok s druge strane pokretanje kluba svi zajedno očekujemo da se u rad uključe i mladi ljudi.” kazao je nakon sastanka gradonačelnik Ganić.

Prisutni su na sastanku istakli da je postojanje Radio kluba Visoko od opšteg značaja za sve građane Grada Visoko, budući da će Klub sarađivati sa službama Civilne zaštite, Gorske službe spašavanja i ostalih službi za opasnost u sklopu Radio mreže za opasnost ARA u BiH, ali i da će se u mirnom periodu održavati obuke u oblastima tehničke kulture i radioamaterizma, prvenstveno mladima kroz program YOTA Bosne i Hercegovine. 

U narednom periodu je planirana ponovna registracija udruženja građana u nadležnim gradskim i kantonalnim institucijama, izbor novih prostorija Kluba od strane Gradske uprave, te aktivnosti vezane za daljnju promociju radioamaterizma u Gradu Visokom, koje će predvoditi ARA u BiH.

Related Articles

Back to top button