PRIZNANJE ZA ARAuBiH EMCOMM na SVEČANOJ SKUPŠTINI FGSS-STANICE ZENICA

23.11.2021.g. u Velikoj sali Općine Zenica održana je Svečana skupština povodom jubileja 50. godišnjica FGSS-stanica Zenica.

Među dodijeljenim priznanjima, što veoma cijenimo, je i priznanje menadžeru ARAuBiH za Emcom(Emergency radio communications)- RMZO Alenu Ruviću E71AR.

Ovo priznanje je dodijeljeno zbog zasluga u iniciranju aktivne saradnje radio amatera iz Bosne i Hercegovine sa Federalnim GSS-om i po prvi put u historiji organizovanje združenih vježbi FGSS-RMZO ARA BiH.

Konkretno u 2020-2021. godini realizovane su dvije velike terenske vježbe. Najveća terenska vježba realizovana je na području planine Smetovi.

Scenario je bio slijedeći: ekipa GSS-a Zenica je spašavala unesrećene iz Kanjona Vranjska brda gdje ne postoji GSM mreža.

Ekipa RMZO ARAuBiH- Radio klub Zenica je u veoma kratkom roku napravila radio mrežu i vezu sa spasilačkom ekipom putem crossband mobilnog repetitora, koji je intervalski boravio na 100m visine u zraku a kojeg je nosio dron i isti je bio veza sa GSS simplexom na 170MHz. Centar veze i glavno komunikacijsko mjesto je bila PPS Smetovi koja je bila veza sa ostalim Službama za zaštitu i spašavanje.

Veoma značajno je i to da su tehničku podršku pružili ekipe Dron.ba te rendžerski Offroad tim iz Kaknja.

Time je zaokružena ideja da svaka služba radio svoj dio posla. Radio amateri radio veze, Dron tim dron support, Offroad tim savladavanje transportnih prepreka i na koncu najbitniji GSS-spašavanje unesrećenih.

Naredna Federalna regionalna vježba u organizaciji RMZO ARAuBiH planirana je za mjesec Mart 2022.g.

Pripreme su u toku!

73 de Alen Ruvić (ARAuBiH Emergency coordinator)