Info iz kancelarije

Repetitor R3 Vlašić – treća sreća

 

Dotrajala oprema instalirana na repetitoru R3 Vlašić ipak nije uspjela izdržati, tako da je nakon kratkotrajnog perioda solidnog rada, repetitor R3 Vlašić opet zašutio. Ovaj put je izdao stari Icom IC-RP1510, koji nije mogao podnijeti povećanu aktivnost u proteklih petnaestak dana. Obzirom da je lijepo vrijeme pružilo vjerovatno jednu od posljednjih šansi da se nešto učini prije nego što led u potpunosti zarobi objekat na Vlašiću, ekipa u sastavu Sejo, Haris E77TK i Samim E74KS je u petak ponovo izašla na vrh Paljenik.

Zadatak je bio da se privremeno postavi savremeni Mototrbo repetitor Motorola DR 3000, koji je na korištenje ustupila kompanija Elzas i naš Fazla, kako bi se R3 mogao koristiti tokom zime i kako bi se dobilo dovoljno vremena za konačno rješavanje problema opremanja ovog repetitora.

I opet, kao i za vrijeme prethodne dvije posjete, planirani posao od 30-ak minuta do sat vremena (isključi jedan, uključi drugi uređaj) se razvukao do u noć. Ovo nije ni čudo, jer nakon gotovo dvije decenije od instaliranja opreme, praktično svaki dio koji se dodirne je odmah potrebno i zamijeniti. Sada je to bio slučaj sa kablom od ormara do antene na platformi, pošto je mjerenje pokazalo da do antene dolazi jedva oko 2-3W. Ništa čudno, obzirom da je kabl bio sastavljen iz tri dijela, a svi spojevi su bili dosta korodirali od vlage. Radi toga je postavljen rezervni kabl, čime se situacija malo poboljšala, jer i dalje je gušenje u duplekseru jako veliko, a tu teško da se može bilo šta poboljšati i jedino što je preostalo je njegova zamjena.

Uglavnom, možemo se samo nadati da će R3 uspješno “prezimiti”, a tek nakon toga treba vidjeti šta i kako dalje, ako se na ovaj izuzetni objekat ozbiljno računa. Par slika aktivnosti sa Vlašića je i ovaj put u galeriji.

73 de E74KS

Posjeta 28.10.2016.

{gallery}e71etf/R3/28102016/{/gallery}