Info iz kancelarije

18. APRIL – SVJETSKI DAN RADIOAMATERA

Svakog 18. aprila radioamateri širom svijeta obilježavaju Svjetski dan radioamatera. Na ovaj dan, 1925. godine, osnovan je IARU – Međunarodna unija radioamatera u Parizu.

Eksperimenti radioamatera su prvi doveli do otkrića da kratkotalasni spektar ima sposobnost propagacije širom planete Zemlje.

Samo dvije godine kasnije, na Međunarodnoj radiotelegrafskoj konferenciji, amaterski radio je dobio alokacije koje se i danas koriste – 160, 80, 40, 20 i 10 m. Od svog osnivanja IARU je u kontinuitetu radio kako bi se te alokacije odbranile i proširile. Zahvaljujući podršci prosvijetljenih administracija u svakom dijelu planete radioamateri danas mogu da eksperimentiraju i komuniciraju na frekventnim opsezima strateški raspoređenim širom radio spektra. Od 25 država, koliko ih je u početku učestvovalo u osnivanju, IARU danas ima 160 članica raspoređenih u tri regiona.

Danas, amaterski radio je popularniji nego ikad, sa preko tri miliona licenciranih operatora.

Svjetski dan radioamatera je dan kada svi radioamateri mogu u javnosti da pokažu svoje mogućnosti i uživaju u globalnom prijateljstvu da kolegama širom svijeta.

Svim svojim članovima, te kolegama iz regiona i svijeta, čestitamo 18. april, Međunarodni dan radioamatera i pozivamo ih da zajedno, putem radioatalasa kroz druženje, obilježimo ovaj praznik. Tema ovogodišnjeg obilježavanja je “Amaterski radio: Kod kuće, ali nikad sam”.