BiH YOTAKT

LIJEPA VIJEST: MLADI RADIOAMATERI IZ E7 IMAJU MOGUĆNOST PRISTUPA DALJINSKI UPRAVLJANOJ HF STANICI u 9A

Nedavno je u pogon puštena daljinski upravljana HF radioamaterska stanica u Istri koja kao antenu koristi staru broadcasting antenu Radio Zagreba. Organizatori ovog projekta, kako su nam rekli, ostavili i mogućnost mladim iz E7 da se prijave za korištenje ove stanice sa bilo koje lokacije. Prenosimo njihovo saopćenje u cijelosti a mlade radioamatere pozivamo da iskoriste ovu priliku.

Ova antena u obliku dijamanta smještena je na vrhu brda iznad grada Buje u Istri, Hrvatskoj. Korištena je za prijenos srednjovalnog signala Radio Zagreba slušateljima na istarskom poluotoku. Sa dolaskom FM radija demontiran je 10KW (AM) odašiljač,a stara žičana antena je ostala. Danas, nakon desetljeća mirovanja, ova četiri komada žice postavljenih na oko 37 metara visokog stupa sada nosi signale sasvim druge vrste.
Uz pomoć OiV-a(vodećeg hrvatskog pružatelja usluga emitiranja i digitalnih mreža), RemoteHamRadio.com i brojnih lokalnih strastvenih radioamatera, prva Europska daljinski upravljana radio-amaterska postaja za mlade ja puštena u rad.
Ovo je nova „tehnička revolucija!“ (game changer); radio-amatersk astanica, daljinski upravljana preko interneta, potpuno besplatno dostupna za licencirane mlade radio-amatere do 25 godina starosti. U svijetu brzih instant poruka prekoSkype-a, WhatsApp-a i Instagram-a mnogi se mogu pitati, postoji li POTREBA zaradio-amaterizam? Pa, isto pitanje možete postaviti i sve većem broju planinara i jedriličara koji uživaju u svom hobiju „po starom“ (uz poneki tehnološki novitet), unatoč dolasku terenskih vozila i motornih brodova. Današnje radio-amaterske stanice mogu slati signale širom svijeta pomoću žičane antene koristeći istu količinu električne potrošnjekao i obična žarulja. Ta jednostavnost je često iskra koja potiče i privlači nove znatiželjnike u ovaj fascinantni hobi.
Prednost daljinski dostupne radio-amaterske postaje zahvaljujući tehnologiji Oblak (Cloud) koju je razvio „RemoteHamRadio“ je da joj bilo koji licencirani operator radio-amater može pristupiti bilo kada (24×7). U vremenu u kojem gradovi rastu, a vrtovi postaju sve manji, ovaj pristup „time-share“(podjele vremena korištenja) je najodgovorniji i najodrživiji odgovor za pružanje stvarnog iskustva i užitka brojnim radio-amaterskim entuzijastima, bez obzira na fizičku udaljenost od postaje.Tehnologija u Oblak-u (Cloud) preko „RemoteHamRadio“ omogućuje pristup s bilo kojeg uređaja s preglednikom. Studenti izvan kuće mogu i dalje uživati u hobiju iz studentskog doma, vlaka ili sa autobusne stanice!
S druge strane Atlantika imamo povratne informacije od šesnaestogodišnjaka Brennan (pozivne oznake K6BFL):
„Nova radio-amaterska postaja za mlade pruža mi potpuno drugačiji pogled na radio-amaterizam. Nevjerojatno je moći raditi iz Europe a sjediti u Sjedinjenim Američkim Državama. Uspio sam kontaktirati ljude širom svijeta s kojima inače nikadane bih mogao razgovarati. Stvarno mi je otvorila oči za drugu vrstu radio-amaterizma. Moja kućna radijska postaja radi prema SAD-u i prema zapadu, međutim bilo je problema razgovarati s bilo kime u Europi ili Aziji. S novom radijskom postajom u Hrvatskoj mogu razgovarati s mnogim svojim stranim prijateljima (s pristojnom jačinom signala) i mogu prikupiti i odraditi mnogo novih zemalja koje iz mog doma u Koloradu ne bi bilo moguće. Hvala vam!“
Karlo, star 16 godina (pozivne oznake 9A3RKS), kada su ga pitali za prve dojmove, piše:
„Hvala vam! Želio bih pohvaliti vaš zajednički rad na stavljanju postaje „Online“ preko mreže. To je prekrasna prilika za razvoj radio-amaterizma među mladima u Hrvatskoj! Čast mi je biti dijelom ovakvog projekta. Ideju ću prenijeti na druge mlade radio-amatere koji nam se žele pridružiti.“
Mladi!Ovdje ispunite jednostavnu prijavu:
https://www.remotehamradio.com/youth/ i krenite U ETER, danas.
Oni koji nemaju licencu, jednostavno potražite u Google-u „Kako postati radio-amater –operator“.
Za više informacija o klubovima u vašem području.
Američke licence također su dostupne svima koji imaju poštansku adresu (ne prebivalište) u SAD-u, a ispiti se svakodnevno izvode na mreži. Za više informacija provjerite:https://hamstudy.org/sessions/k3bv
Sretno, „vidimo“se U ETERU!

Related Articles

Back to top button