Priča o danima remonta repetitora Vlašić R3

Vlašić R4Pozdrav svima, u prethodnom tekstu smo obavijestili radioamatere Bosne i Hercegovine na promjene u radu repetitora na Vlašiću, ali o detaljima u nastavku teksta.

 

U periodu od 11.oktobra do 20. Oktobra izvršeni su radovi na popravci repetitora, njegove prateće opreme kao i aktiviranje CTCSS podnosioca za pristup istom u skladu sa IARU Pravilnikom  VHF v6_14.

Inicijativu je pokrenuo upravni odbor ARABiH kao jedan od koraka revitalizacije repetitorske mreže u BiH pod ingerencijama ARABiH.

Plan predstavlja pregled, popravak svih repetitora u ingerencijama ARABiH te aktiviranje CTCSS podnosioca za pristup istima.

Kako se radi uglavnom o repetitorima velike zone pokrivanja, visokih radnih lokacija CTCSS služi kao prepreka za smetnje od nenamjernog aktiviranja korisnika koji rade putem nekog od repetitora susjednih zemalja ili bliskih reetitora, također isti služi za prepreku od smetnji, interferencija i međusobnog mješanja nosilaca velikih snaga (radio i TV difuzija, linkovske i telemetrijske veze) koji se nalaze u zonama pokrivanja ili mjestu montaže i rada naših repetitora.

Ali da pređemo na malu priču o ljepotama naše BiH i naših mogučnosti.

Plan za prvu fazu je predstavljao odlazak ekipe Fazlagić Mesud E75FM, Haris Maglić E77TK i Damir Mašić kako bi se izvršila defektacija neispravnosti i popravak svih elemenata koji se mogu odmah riješiti.

Nekih pet dana prije pripreme su započete, oprema prebrojana, spremljena, repetitor Motorola GR300 VHF opremljen sa repetitorskim kontrolerom prethodno izrađenim kod E77TK, ekipa zagrijana i najavljena bez izuzetaka.

Lijep dan, taj 11.Oktobar 2014god. U ranim jutarnjim satima ekipa iz Sarajeva utovara mjernu opremu, rezervni kabal, konektore i alat te kreće u Zenicu na utovar rezervnog repetitora, antena za VHF te naravno i E77TK.

Tokom puta evociranje uspomena u stilu sjećaš li se ti R3 prije 24 god. kako je radio?

Iskreno, ja se sjećam samo zadnjeg skeda i biltena Saveza Radioamatera Jugoslavije i da je to bila masa radioamatera koji su se javljali širom pokrivanja tadašnjeg rpt-a.

Malo asfaltom, malo makadamom koji je potrošen kišama I strašnim vjetrovima dođosmo do zdanja vječitog poštovanja nas koji volimo te čuke i ljepotu metala I žica koji strši iz običnom čovjeku nerazumljivih oblika.

I poče naša odiseja, ulazak po propisima objekta gdje sve ima svoj red i pravilnik, gdje pitaš gdje smiješ gledati, antenu postaviti i kako kabal treba da stoji, a na kraju svih radova čistiš i pitas dali je sve kako treba da bude i zadovoljava li uslove u kojima će raditi. Ipak smo mi samo gosti, a ljudi koji gore rade stari planinski vukovi sa metrima snijega i leda i bradama obrijanima vjetrom.

Repetitor je postavljen u metalnom ormaru koji naravno otvaramo po naški brusilicom jer ključ od katanca ne postoji. Kako su mnogi i pričali i nagađali stanje repetitora je u veoma teškom stanju, stara mrcina ICOM RP1510 izdržao je svoj radni vijek i zatekli smo ga kao žrtvu raznih 20 godina vršenih modifikacija, bez kontrolera, bez ograničenja.

Mjerenjem izlazne snage dokaz 1. Repetitor radi sa nekih 3,5W na izlazu iz duplexera, gluh ko top sa otvaranjem na -80db što dokazuje mnogo problema u proteklom periodu. Kako i slijedi njega smo poslali u penziju i izvukli novog konja za trku GR300 Motorola pripremljenog sa kontrolerom i identifikatorom izrade by E77TK o kome će biti priče u nekom od slijedećih tekstova. Repetitor je po Motorolinom sastavljen od robusnog metalnog kučišta sa dvije GM300, robusnog napajanja za stanice sa punjačem akumulatora i prebacivanjem u akumulatorski mod bez napajanja 220V i naravno opet kontroler i identifikator u plastičnoj ABS kutiji da prati uslove rada.

Repetitor posjeduje Duplexer sa tri čelije u svakoj grani prijema I predaje ukupno šest sa metalnim veznim nosačem. Počeli smo polako odvajati kablove koji spajaju ćelije duplexera jer nas je strah da ne naletimo na neku improvizaciju od proteklih 20 godina , pregledamo, čistimo kad eto ga problem…

Nevjerovatno ali posljednji T član za spajanje čelija predajnog stepena prema anteni u ruci se raspada i pokazuje ko zna koliko duge problem u radu.

T konektor tipa PL-259, razdvaja se vertikalna igla od horizontalnih spojnih dijelova vrućeg kraja, ali još mlade oči i mirne ruke E77TK ga sastaviše.

Zaključak i iskustvo za sva vremena, ne vjeruj konektoru koji je davno postavljen iako izgleda lijepo. Po svemu kako smo zatekli igla nikada nije bila do kraja zavrnuta u T komadu i prekidala je tokom promjena temperature, promjena vlažnosti ili povećanog naelektrisanja okoline.

Kako smo nastavili dalje E75FM ne prepušta slučaju i opet GOL!!! Konektor na antenskom kablu ima loše kontakte i stari vuk sa mirnim pokretima kliješta zamijeni novim i pohvali samog sebe kad nema ko da ga hvali Hi..

Mjerenje pokazuje da nema potrebe podešavati duplexer jer u ovako skučenom prostoru hodnika u stubu sve je teško. Antena bi trebala da bude ponos svih nas, jer mislim i smatram da uslovi u kojima radi nisu miroljubivi i blagi. Po pričama domaćina sav led sa stuba pada u njezinu osnovu gdje ga bude i po par metara visine, a radi se o komadima i po više desetina kilograma.

Nekoga će interesovati koja je antenna, “kratko” velika vertikalna kolinearna grupa ukupne dužine preko pet metara u fiberglas zaštitnom plaštu promjera 100mm..mrcina u odnosu ono što montiramo po balkonima, krovovina i našim stubovima.

Istina malo nakrivljena 20tak stepeni zbog zamora materijala nosača ipak stoji pravo i mjerenjima se pokazuje da “stara” ipak radi kako treba ali pokušali smo je zamijeniti jednim dipolom otvorenog tipa i to nije išlo.

Kako stvari stoje zbog veličine i promjera stuba u slučaju primjene dipola moguće je koristiti samo mrežu spregnutih dipola na svakoj strani stuba pod uslovom da isti mogu izdržati ovolika mehanička opterećenja i uslove rada. Na našu žalost nije moguće uraditi kvalitetno pokrivanje druge polovine stuba prema zapadu i jugu sa jednom antenom što ostavljamo za prve slijedeće radove na ovom antenskom sistemu. Jedina intervencija na anteni je bila tokom ponovnog dolaska E77TK I E74ZP (Zlatko- Travnik) gdje smo uz pomoć posade popravili geomatriju (narodski – ispravili je), dotezali nosače i gumene obloge kako u budućem traženju grešaka ne bi bilo zamjerki od onih što pohvaliti neće!.

Sve premjereno, servisirano, novi repetitor postavljen u pogon i kreće ofanziva, E75FM počinje igranje sa svojom mjernom opremom i radi finalne testove opreme.

Rezultat vise nego zadovoljavajući, osjetljivost prijemnika -120db (veća za 40db u odnosu na zatečeno), izlazna snaga predajnika na izlazu duplexera 15W što je za ovu lokaciju i više nego dovoljno.

Počinje test, pozivamo radioamatere iz imenika sa različitih strana I dobijamo vise nego zadovoljavajući odgovor… ne mogu vjerovati… ovo je 0,5w…. ja radim iz ruke … itd.. ovim putem zahvaljujem “starosjediocima” R3 na pomoći, fer radu, hvala radioamaterima Tuzle, Kaknja, Zavidovića, Banovića, Kalesije, Srebrenika, Zenice, Sarajeva, Banja Luke, Prijedora, Prnjavora, Teslića, Doboja, Travnika, Orašja, Kutine, Novog Sada, Beograda, Foče i ostalima koji taj dan odvojili vremena da učestvuju u možda jednom od najvećih zajedničkih testova u zadnjem periodu.. još jednom hvala vam što ste mi pokazali da radioamateri i dalje postoje.

Isti dan ekipa onako umorna od rada i ponosa da se nešto korisno završilo odlazi svojim kućama uz ugodan zvuk zadovoljstva korisnika javnog dobra.

U toku perioda 18 i 20 oktobra imali smo potrebu za intervencijama na modulaciji i aktivaciji CTCSS podnosioca poslije sedmice uspješnih testova. Uočena smetnja od radio difuzije i velike zone pokrivanja ipak je otklonjena upotrebom CTCSS podnosioca.

Intervencija E77TK I E74ZP 18og Oktobra će se pamtiti po poderanim gumama kad se sa Vlašiča morate do asfalta gdje vam stoji osnovni prevoz spustiti na felgama jer dvije gume odjednom nemate, gdje je vulkanizer od vas 25km I nalazite se tamo gdje rijetko ko prodje. To je bio dug dan ali za pamčenje, skinuli smo sve što je ostalo na stubu a nije zadovljavalo pravila, vratili kabal kamo treba da bude, ispravili antenu, stegli nosače, korigovali modulaciju I hajmo derati gume..

Ipak dana 20 Oktobra dolazi odluka da se na repetitoru aktivira CTCSS podnosioc za aktivaciju jer tako upute IARU kažu ali i vremenska prognoza.

U kasnim podnevnim satima E77TK na Vlašiču aktivira system podnosioca i počinje jedan dugi muk i spoznaja da je to početak nečega … istine o nama, našoj opremi , našem znanju i spremnosti da se uključimo u promjene i zajednički hobi..

Tokom tih sat vremena gdje E77TK ima monolog o informaciji o radu repetitora su činili vječnost. Znam da je teško, znam da nam je oprema stara, znam da su mnogi je dobili, nabavili iz nekih 20god. starih aktivnosti, neko je i kupovao od raznih ruku ali sam saznao i istinu koju šutimo da o CTCSS-u, radu na repetitorima, FM ili uopšte o operatici i upotrebi opreme znamo malo koliko se hvalimo da nas ima i da poznajemo radioamaterizam.

Teško jeste, ali možda je i vrijeme da se malo podsjetimo o detaljima naših obuka za operatore, polaganja ispita, načinima kako smo počeli, nikada nije kasno i drago mi je da čujem neke nove znakove koji pokušavaju da probaju svoju opremu i njene mogućnosti tamo gdje prije nisu htjeli da kroće.. Svi uredno pozivaju, čitaju svoje znakove, prozivaju svoje prijatelje u HAM SPIRITU..

Za zaključak:

Repetitor VHF R3 Vlašić, pozivna oznaka E79VTR, JN84TH

RX 145.075 MHz, RX CTCSS 136.5Hz, osjetljivost -120db

TX 145.675 MHz, ne koristi CTCSS, Izlazna snaga 15W

repetitorski pomak -0,600 MHz

Identifikacija u periodu 10min od zadnje aktivacije repetitora

TOT zaštita 180 sec

Antena kružno zračeča, vertikalna polarizacija sa pokrivanjem smjera Sjever, Sjever-Istok, Istok, Istok-jug sa zaklonom od stuba prema zapadnim i jugo-zapadnim smjerovima.

Ekipa remonta vlašić: Mesud Fazlagić E75FM, Zlatko E74ZP, Haris Maglić E77TK, Damir Mašić, posada Javnog Servisa BHT na Vlašiću

Hvala svim radio amaterima Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske koji su učestvovali u aktivnostima za vrijeme radova i testiranja, hvala njihovim porodicama što ih podržavaju njihovom hobiju, hvala cijeloj ekipi Javnog Servisa BHT koja nam je bila na raspolaganju, upravi JS BHT koja je pokazala razumijevanje sve ove godine našeg korištenja objekta Vlašić.

Lijepo i ugodno uživanje našeg hobija i 73,

Haris Maglić E77TK

[widgetkit id=32]