Vijesti

Prva Radioamaterska Stanica Na Mjesecu – JS1YMG

Japanska agencija za istraživanje svemira (JAXA) je 19. januara 2024. uspješno prizemljila svoj Smart Lander za istraživanje Mjeseca (SLIM). Neposredno prije spuštanja, SLIM je pustio dvije male sonde za površinu Mjeseca, LEV-1 i LEV-2.

LEV-2 prikuplja podatke dok se kreće po površini Mjeseca, a LEV-1 prima podatke.

JAXA Ham Radio Club (JHRC), JQ1ZVI, osigurao je radio-amatersku licencu JS1YMG za LEV-1, koji od 19. januara emituje Morzeov kod na 437,41 MHz. Sonda koristi 1 W UHF antenu sa kružnom polarizacijom i emituje “materijala” vezano za amaterski posao.”

Radio amateri su bili zauzeti analizom signala JS1YMG, a blog Daniela Estéveza, EA4GPZ, predstavlja metod i rezultate ekstrakcije za demodulaciju Morzeovog koda iz signala, kao i izdvajanje niza koda.

Nejasno je koliko dugo će se signali čuti. JAXA je saopštila da SLIM nije dizajniran da preživi lunarnu noć, koja traje oko 14 dana, a trebalo bi da se vrati za nekoliko dana.

SLIM je lansiran 6. septembra 2023., a sletio je 19. januara 2024. godine, sa misijom analize sastava stijena kako bi se pomoglo istraživanju o porijeklu Mjeseca. SLIM-ovo slijetanje učinilo je Japan petom zemljom koja je postigla blagi dodir na Mjesec. Slijetanje je postignuto s izuzetnom preciznošću — unutar 180 stopa od ciljane lokacije za spuštanje.

Izvor: ARRL

E70NA

Abid (Ado) Nevesinjac. Radioamater, muzicar, freelancer ... https://xabid.com
Back to top button