Vijesti

Radioamateri Pritekli U Pomoć U Pohodu Na Kamenicu

Danas 28.04.2024 je održan pohod na Kamenicu pod nazivom “Stazama kakanjskih heroja” sa rekordnim brojem učesnika, na dan kakanjskih šehida vozućkog ratišta. Stazom dugom oko 20 kilometara, od Ponijera do Kamenice su se zaputili i naši radioamateri, Bajezid i Dženita Kubat – E74DKB i E74DKJ.

Put kroz šumske strmine i teško prohodne puteve je svakako izazov sa svojim poteškoćama, pa je tokom pohoda došlo do ozlijede jednog od učesnika kojem je bila potrebna hitna medicinska pomoć sa kojom u tim prilikama nije bilo telefonskog kontakta, niti dostupnog signala.

Radioamater, Bajezid Kubat E74DKB iz Kaknja je odma stupio u akciju koristeći svoju ručnu radio stanicu, te putem radio talasa, preko SVX linka instaliranog na Ponijerima stupio u kontakt sa drugim radio amaterom Amirom E75LXA, te preko njega organizovao poziv hitne medicinske pomoći da dodju sa Ponijera na lice mjesta kako bi pomogli ozlijedjenoj osobi.

Na svu sreću, sve se dobro završilo, a načelnik općine Kakanj, Mirnes Bajtarević, kao i učesnik ovog pohoda je uputio riječi zahvalnosti na pomoći radioamatera.

E70NA

Abid (Ado) Nevesinjac. Radioamater, muzicar, freelancer ... https://xabid.com

Related Articles

Back to top button