IARU R1 EMCOMM MEETING 2020

 

Dana 27.06.2020 g. u organizaciji IARU održan je EMCOMM Meeting 2020. Bosna i Hercegovina je po prvi put učestvovala i imala svog predstavnika na Emergency radio communitacions konferenciji IARU, Alena Ruvića E71AR (RMZO koordinator ARAuBiH).
Konferencija je održana putem Cisco Webex platforme a prisustvovalo je preko 20 zemalja, koje su predstavljali svjetski Emcomm koordinatori i članovi EMCOR R1.
Konferenciju je vodio i moderirao Emcomm koordinator za Region 1 Greg Mossop  iz Velike Britanije.

 

Konferencija je počela izvještajem o Emcomm aktivnostima u svijetu a vezano za najveće katastrofe koje su pogodile IARU regione u 2019 i 2020. godini.
Napravljena je analiza na koji način i kojim radio amaterskim tehnikama su radio amateri odgovorili katastrofama.
Zaključak je da su digitalne vrste rada nezamjenjive u Emcomm strukturama sa posebnim naglaskom na Winlink sa raznim vrstama rada, kao što su Pactor, JS8CALL i drugim P2P modovima.
Primjećeno je i značajno vraćanje svjetskih službi i agencija za zaštitu i spašavanje HF modovima za komunikaciju putem NVIS vrste rada.

Prezentovane su Radio mreže za opasnost nekoliko zemalja, kao i RMZO vježbe.
Prezentacije su imali Španija, Luksemburg, Austrija i Slovačka.

Najopširniju vježbu pod nazivom “Hedy Lamarr” su imali Austrijanci 1. maja a prezentaciju iste je napravio Dipl.-Ing. Herbert Koblmiller, OE3KJN.
Vježba je rađena u saradnji sa javnim austrijskim rtv servisom ORF i vodećim telekom operaterom A1.
Winlink je ponovo imao primat u komunikaciji, posebno u razmjeni osjetljivih podataka koji su dalje proslijeđivani na tv teletekst.

Globalno, skrenuta je pažnja da se racionalno koriste sateliti za radio-amaterske potrebe u vježbama a posebno u katastrofama jer neracionalnim korištenjem ili koristeći velike snage tokom rada preko istog(npr. QO100) dovodi se u opasnost funkcionalnost i drugih uređaja koji su instalirani na satelit i tako možemo imati mnogo veću štetu nego korist.

Vezano za pandemiju COVID-19 zaključak je da Emcomm timovi generalno sa cijelom radio amaterskom zajednicom imaju najviše phisološki pozitivan utjecaj na ljude, jer u vrijeme izolacije velika je potreba za komunikacijom a to svakako i jeste zadatak radio amatera.

 

RMZO IARU 1 MEETING 2020

3

2

1