Mujo Fočak E74WA, (ex T94W) SK

15.01.2023. radioamaterska zajednica u E7 je ostala bez velikog čovjeka i radioamatera, Muje Fočaka, E74WA.

Operatorski ispit, C klasu, je položio 1963. i zauvijek ušao u svijet radioamatera. Od svih modova najviše je cijenio CW i telegrafijom se bavio najviše. Njegov znak na bandu ste najčešće mogli čuti noću, kada je radio svoje takmičarske i DX veze.

Pored ličnog angažmana dao je i nemjerljiv doprinos i razvoju RK Banovići, E71GJK. Pod znakom ovog kluba (YU4GJK, T91GJK i E71GJK) ako ste čuli CW odmah ste znali da je Mujo na tasteru. Sa ovim klubom je osvajao mnogobrojna državna i međunarodna takmičenja. Također, zasluženo je dobijao i mnogobrojna društvena, radioamaterska te priznanja iz oblasti tehničke kulture.

Godinama je bio dio HQ takmičarske ekipe ARAuBiH. Obavljao je pri ARAuBiH i funkcije člana UO, menadžera za VHF/UHF, menadžera za repetitore.

Pored navedenog potrebno je istaći da je Mujo bio vrstan konstruktor. U RK Banovići nikada nije kupljen nijedan linear, elektronski taster, pretpojačalo, antena ili bilo šta drugo. Svaki od ovih uređaja je bio ručne konstrukcije i u svakom je bilo dosta Mujinog doprinosa. Posljednjih 15-ak godina za potrebe ARG takmičara je izrađivao veoma kvalitetne goniometre i na njih davao doživotnu garanciju. Besplatno ih je popravljao svima kada je to bilo potrebno.

Bio je vrlo aktivan u svojoj sredini, bio predavač i pedagog na kursevima tehničke kulture pri osnovnim školama.

Također, često se odazivao na radiomaterskim okupljanjima i druženjima te bio veoma rado viđen kolega.

O Muji Fočaku bi se vjerovatno dala napisati knjiga. Iako smo ostali bez njega za njim ostaju mnogobrojni prijatelji koji će ga pamtiti kao i uređaji koje je izradio.

Njegovoj porodici, prijateljima i kolegama članovi uprave ARAuBiH izražavaju najdublje saučešće.

Posljednji ispraćaj će se obaviti u srijedu, 18.01.2023.g. na Gradskom groblju u Banovićima u 14.00 sati.